петък, 26 януари 2024 г.

Съсед спасил изоставеното от Габриела дете от преминаваща кола, което плачело на улицата и търсело майка си / видео

 Съсед на Габриела и майка й: Оставяха детето голо, босо и само вкъщи 

33-годишната Габриела Славова-Пеева, обвинена в убийството на съпруга си, заедно със своята майка Красимира Трифонова, е посещавала Центъра за обществена подкрепа в Бургас през 2021 година. Там е работила за надграждане на родителския си капацитет и постигане на висока чувствителност към потребностите на детето си.

Към услугите на институцията е насочена от бургаската дирекция "Социално подпомагане" след получен сигнал от съсед за това, че е оставила детето си само. Това стана известно от думите на Димитрина Чочолова, началник на отдел "Закрила на детето" в Бургас.

"Сигналът постъпи при нас на 3 юли 2021 година. Подаден е от съсед, който е заявил, че детето Михаел Пеев е оставено за неопределено време само. Той го е взел при себе си и е сигнализирал на телефон 112. Проведени са разговори с детето, с майката, бабата по майчина линия, с прабабата и бащата, който ни уведоми, че майката полага много добри грижи за детето и той няма никакви основания за притеснение", каза Чочолова.

Проверката установява, че детето действително е оставено само за кратко, което му е позволило да напусне жилището. Съседът, който го е открил навън, е бургаският общински съветник Владимир Павлов.

"Това е единственият сигнал, който имаме за детето до настоящия момент", каза още Димитрина Чочолова.

За същия са уведомени Районна прокуратура - Бургас и Агенцията за закрила на детето. По-късно обаче държавното обвинение отказва да образувана наказателно производство заради липса на престъпление.

След работата по сигнала е установено, че действително има неглижиране на детето, поради което е приложена мярка "закрила в семейна среда" - за надграждане на семейната култура, майката да стане по-чувствителна към потребностите на детето.

"Шест месеца екипът от специалисти е работил и всъщност работата по случая е продължила година и половина. Нямали сме сигнали от бащата", коментира още началникът на отдел "Закрила на детето" в Бургас.

"Нямаме данни да е завеждано дело за родителски права от бащата или който и да е", уточни още Чочолова. 

Габриела Славова, майка ѝ - Красимира Трифонова и баба ѝ, заедно с по-големия син на обвиняемата от 2020 г. живеели кооперация в бургаския кв. Лазур. Според техен съсед, който в момента е общински съветник и е подал тогава сигнала, че Михаел е без родителски надзор, не са полагани адекватни грижи към детето. 

"Малкото ѝ дете, което тогава беше на 3 г., излезе полуголо на стълбищната площадка и започна да реве: Мамо, мамо, къде си. И аз в този момент разбрах, че детето е останало само. Затичах се след него и го хванах, точно преди да го удари една кола", разказва Владимир Павлов пред БНТ.

"На въпроса, пред мен, аз бях тук, защо е оставила детето само, тя каза, че имала някаква служебна работа и няма никакъв проблем, защото то е 3-годишно и само може да се гледа", добавя Павлов.

Според думите на мъжа оттогава е подложен на тригодишен тормоз и заплахи от страна на семейството на Габриела.

"Да ви призная всички заплахи през тези три години ми се струваха абсурдни от страна на жена, защото бяха: "Ще те убия!", "Ще те наръгам!" и ми звучаха смешно, но след като разбрах, че Пейо е убит по този брутален начин, наистина се притесних за психичното здраве на тези жени и за живота на децата и на внуците, които живеят, заедно с мен тук. Това е имейл адресът, от който Красимира Трифонова пуска жалби срещу всички съседи, граждани и срещу мен. От името на външно министерство е имейла до институциите. И казват тук сериозен е сигнала, явно този човек е сгрешил и започва психическият тормоз върху мен", казва Павлов.

Габриела Славова беше пусната под домашен арест с аргумента, че трябва да се грижи за децата си. По-късно те бяха преместени при майката на убития Пейо Пеев.

 

Новините от днес и със задна дата