сряда, 18 октомври 2023 г.

Отключва ли COVID диабет?

 Д-р Десимира Миронова 

COVID-19 отново настъпва. Случаите се увеличават всекидневно, а очакванията са да достигнем пика на заболели през януари. И макар сегашните варианти на вируса да са много по-слаби и да се стига до болница само в редки случаи, лекарите предупреждават, че отново най-застрашени са хората с хронични заболявания, със сърдечносъдови болести, с наднормено тегло и тези, които имат диабет.

Още от появата на вируса SARS-CoV-2 беше съобщено, че диабетът е един от най-важните рискови фактори за тежък COVID-19 и свързаната с него смъртност. От друга страна, появяващите се доказателства предполагат специфично въздействие на COVID-19 върху самия диабет.

Още миналата година проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", съобщи, че има доказателства, че инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до развитие на захарен диабет. "При около 14% от пациенти, хоспитализирани с COVID-19, включително и при хора без рискови фактори за заболяването, се наблюдава поява на новооткрит диабет", посочи тя и посъветва всички пациенти, които са били хоспитализирани с COVID-19, да се изследва нивото на плазмена глюкоза.

Оказва се, че не само при тежко боледуване на COVID може да се отключи автоимунното заболяване. "Има нарастване на новооткритите случаи на диабет тип 1. Само за три месеца тази година имахме между един или двама новооткрити диабетици в късна форма на заболяването - нещо, което преди се случваше доста по-рядко. Прави ми впечатление, че при млади хора, прекарали COVID-19 инфекция, се отключва захарен диабет тип 1", казва за Dir.bg ендокринологът от Университетска болница "Лозенец" д-р Десимира Миронова.

Диабетът е сред най-често докладваните съпътстващи заболявания при пациенти, инфектирани с COVID. Хората с диабет са с повишена податливост към инфекции поради нарушена функция на фагоцитиращите клетки. Предишни изследвания на негенетични механизми, които допринасят за развитието на диабет тип 1, съобщават за наличие на вирусни инфекции преди диагностицирането на диабет. Това включва ентеровирусни, риновирусни и респираторни вирусни инфекции. При изследване на диабета и пандемичния грип, голямо проучване в Норвегия съобщава за повишена честота на диабет тип 1 при лица с лабораторно потвърден грип. Подобно на COVID-19 и връзката му с диабет тип 1, авторите му заключават, че не е ясно дали грипът е причинил пациентите да развият диабет или просто е ускорил развитието му.

COVID-19 инфекцията обикновено е свързана с лош гликемичен контрол и повишен риск за кетоацидоза (едно от най-опасните остри усложнения на захарния диабет, което може да доведе до диабетна кома или дори до смърт), особено при пациентите с диабет тип 2.

"Голям е шокът за млад човек, когато е диагностициран с диабет, но смея да кажа, че колкото по-рано е открит, толкова по-обучен и дисциплиниран е пациентът. Много по-често при захарен диабет тип 1 контролът е в пъти по-добър и с много по-малко усложнения, отколкото при захарен диабет тип 2, където най-честата причина за неговото отключване е наднорменото тегло и затлъстяването, и съответно липсата на воля и дисциплина, за да може да бъде поддържано правилното тегло", каза д-р Миронова.

Тя е категорична, че при поставяне на диагноза захарен диабет тип 1 не трябва да бъдем песимисти: "Имаме много примери на спортисти, които с това заболяване са постигнали редица успехи като Боян Петров, който със захарен диабет тип 1 изкачваше хилядници. Има и много други хора, които са пример за добър контрол на заболяването. Работи и се решения в бъдещето".

Тъй като случаите на нововъзникнал диабет, както и остри, тежки метаболитни усложнения на съществуващ диабет, се наблюдават при хора с COVID-19 в цял свят, учени от King"s College, Лондон и Monash University, Мелбърн, създадоха международния клиничен регистър CoviDiab, за да определят представянето и хода на диабета при вирусната инфекция.

Регистърът трябва да отговори на въпросите дали промените в метаболизма на глюкозата, които възникват остро при тежка форма на COVID-19, ще продължат след отзвучаване на COVID-19; ако диабетът премине, пациентите остават ли изложени на по-висок риск от бъдещ диабет; дали това явление представлява внезапна поява на класически диабет тип 1 и тип 2 или е нов тип диабет? Отговорът на тези въпроси е приоритет от жизненоважно значение за лечението, проследяването и наблюдението на всички засегнати.

Д-р Миронова обаче припомня, че сред рисковите фактори, както за тежък COVID или последващи инфекцията усложнения, така и за отключване на диабет е наднорменото тегло и затлъстяването.

"Много рисков е факторът затлъстяване и дори наднормено тегло на майката преди забременяването, както и по време на бременността. Разполагаме с множество проучвания по темата, които сочат, че жени със затлъстяване или с нарушение в метаболизма по един или друг критерий, забременяват по-трудно и самата им бременност е по-високорискова. Ето защо ние проследяваме такива бременни системно - горе-долу през месец, месец и половина, по отношение на метаболизма на глюкозата. Те са много по-рискови за развитие на захарен диабет по време на бременността. Това, което е важно да се отбележи, е, че 12-15 кг е максимумът на покачване на теглото за периода на бременността. Ако теглото надвишава тези килограми, то става рисково за самото дете след раждането - има вероятност да развие затлъстяване, а впоследствие и захарен диабет тип 2. Така че още преди да се роди детето, майката трябва да започне да мисли за това какъв начин на живот ще му осигури и какъв пример ще му даде по отношение на типа хранене и двигателна активност", казва ендокринологът.

Новините от днес и със задна дата