сряда, 9 август 2023 г.

Майката, обвинена, че е изхвърлила 8-годишното си дете от колата: Нито една дума не е вярна!

  

                  Снимка: Скрийншот от БНР

Бургаският окръжен съд постанови мярка "подписка" за 49-годишната Ваня Янакиева от Царево, срещу която е повдигнато обвинение за домашно насилие над едното от двете ѝ деца.

Обжалването бе по нейното искане срещу определението на Районния съд в Царево за задържане под стража.

Инцидентът е от 29 юли, когато според полицейската хроника жената е издърпала от купето на автомобил по-голямото дете и му е нанесла лека телесна повреда. Пострадалото момченце е разпитано в "синя стая", а бързото производство е обединено с друго досъдебно производство срещу майката по сигнал, че по-рано тази година е оставила без надзор и грижа двете си деца момиче на 5 и момче на 8 години.

На влизане в съда Ваня Янакиева каза пред журналисти, че не е упражнявала насилие над нито едно от децата си.

"Това, в което съм обвинена, не е истина! Аз обичам децата си и винаги съм се старала децата ми да са добре. Никога не съм изхвърляла нито едно от децата си, нито съм ги пребивала. Нито някое от децата ми е с рани, които да докажат, че съм направила нещо. Нищо не съм направила, истината ще излезе! Голямото дете изрита в коремчето малкото дете, спряхме колата, изкарах детето отвън от вътрешната страна откъм банкета. Говорих с него и го помолих да се успокои и да се извини. Това е система, непрекъснато тормози малкото дете. Това е повече от месец, откакто започна да ходи при бащата", каза Янакиева, цитирана от БНР.

Според адвоката на Янакиева - Недялка Божилова-Арабова, жената е разведена, а атаките идвали от бившия ѝ съпруг, срещу когато има 2 висящи дела. Двете деца - момиченце на пет години и момче на осем години са осиновени. 

"Ако имаше домашно насилие, досега децата щяха да бъдат изведени, тъй като има 2 висящи дела срещу бащата, социалните служби многократно са посещавали дома и са разговаряли с децата", заяви адвокатката.

Тя поиска по-леката мярка, за да може Янакиева да продължи да работи и има средства, за да продължи делата.

Престъпленията, за които Ваня Янакиева е привлечена като обвиняема не са "тежки" по смисъла на закона, като за едното от тях дори е предвидено алтернативно наказание "Пробация", счита съдът.

Според въззивната инстанция, от събраните до този момент доказателства може да се предположи възможността, Янакиева да е осъществила престъплението по чл. 182, ал. 1 от НК. -  оставяне на децата си без надзор и грижи.

От друга страна, настоящият съдебен състав намери, че не съществува реална опасност обвиняемата да се укрие или да извърши престъпление.

Янакиева е с установена самоличност и с известен адрес, на който трайно пребивава. Обвиняемата е трудово ангажирана, работи като хигиенистка в община Царево, не е осъждана и срещу нея няма други неприключени наказателни производства.

Опасенията на първоинстанционния съд, че "явно системното малтретиране на децата се е превърнало в обичайно поведение на обвиняемата" и че "това й поведение ще продължи и за в бъдеще" са силно преувеличени.

Според Окръжен съд - Бургас в тази насока следва да бъде посочено, че със случая са запознати служителите от Дирекция "Социално подпомагане" - Царево, като при евентуално констатиране на неправомерни действия от нейна страна спрямо двете деца, могат да бъдат предприети подходящи мерки за закрила.

С оглед на изложените съображения настоящият съдебен състав прие, че не са налице опасностите по чл. 63, ал. 1 от НПК, обуславящи вземането на най-тежката мярка за неотклонение. Това налага изменение на определената спрямо обвиняемата мярка за неотклонение "Задържане под стража", като същата бъде заменена с "Подписка".

Определението на Окръжен съд - Бургас е окончателно.

Прокурорът по делото отказа коментар.

Новините от днес и със задна дата