вторник, 18 юли 2023 г.

Отбелязваме 11-ата годишнина от атентата на летище „Сарафово“ в Бургас

  

                         Снимка: Булфото

Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод 11-ата годишнина от атентата на летище "Сарафово". Възпоменанието ще започне в 14:00 часа на летище "Сарафово" в Бургас с минута мълчание. Радев ще направи обръщение и ще поднесе венец пред паметника в почит на загиналите в терористичния акт.

На церемонията ще присъстват близки на жертвите, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, представители на държавни институции, на еврейската общност в България и на дипломатическия корпус.

На 18 юли 2012 г. на паркинга пред терминал "Пристигащи" на летище "Сарафово" в Бургас в 17:25 ч. е взривен автобус с израелски туристи по време на товаренето на багажа и настаняването на пътниците, пристигнали с полет от Тел Авив, Израел. Загиват 7 души, сред които шофьорът на автобуса, атентаторът камикадзе Мохамед Хасан ел Хюсеини от френско-ливански произход, влязъл в България с фалшива самоличност под името Филип Мартен, и петима израелски граждани. Ранени са 20 души. След 4-годишно разследване делото за атентата влиза в съда през 2016 г., но започва по същество през 2018 г. Извършени са близо 100 експертизи, разпитани са повече от 200 свидетели. През 2020 г. Специализираният наказателен съд постановява доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими за терористичния акт, както и да изплатят обезщетение на пострадалите от атентата и близките на загиналите на стойност над 100 млн. лв.

Единадесет години след атентата, през 2023 г., двамата помагачи на атентатора Мелиад Фарах и Хасан ел Хасан са осъдени на доживотен затвор без замяна, като са уважени и гражданските искове на наследниците на шестимата загинали в размер на 200 млн. лв. Двамата се издирват от Интерпол.

Новините от днес и със задна дата