понеделник, 5 юни 2023 г.

Италия се обяви срещу "туристическата касапница “- ограничава посещенията на най-известните плажове

 

Огромната популярност на двата най-големи италиански острова Сицилия и Сардиния, известни с девствените си плажове и изумрудени води, е на цената на околната среда, като сред най-големите проблеми са боклукът и дори кражбата на пясък.

Това лято обаче местните власти предприемат допълнителни мерки за опазване на природната среда, като налагат строги дневни ограничения на посетителите, а някои от най-високо оценените плажове на популярните острови са на първа линия.

Макар че Баунеи, малко селце в отдалечен район на Източна Сардиния, е въвеждало ограничения за броя на дневните посетители и през предходните години, това лято ограниченията за броя на плажуващите, които могат да посещават някои от най-красивите плажове по 40-километровата му брегова линия с изглед към залива Оросей, се затягат още повече, пише CNN.

Край на туристическата касапница

"Тук живеят муфлони и ястреби. Имаме само десетина плажа, а всички се стичат там, претъпквайки ги. Вече не можем да си позволим хиляди плажуващи всеки ден, които да са притиснати на едно място, както в миналото.", казва Стефано Мони, кмет на Баунеи, пред CNN.

Засегнати са четири плажа. На Кала дей Габиани и Кала Бириала вече е въведен дневен лимит от 300 посетители, на Кала Голорице - 250 посетители на ден, а на Кала Мариолу, най-големият от плажовете - 700 души.

Посетителите на Кала Голорице, до който се стига само пеша или с лодка, ще плащат входна такса от 6 евро.

Посетителите на плажа трябва да резервират мястото си на всички тези плажове чрез приложение, наречено Cuore di Sardegna (или Сърцето на Сардиния), най-малко 72 часа преди посещението си. Входната такса за Кала Голорице може да се плати онлайн или в брой на входа.

Според местните власти тази такса ще помогне за финансирането на наблюдението, паркинга и поддържането на пътеките и тоалетните на плажа. "Всички плажове, дори и тези със свободен вход, са чисти и спретнати. Има наблюдение, помощ за плажуващите и услуги по почистване. Ако хората искат, могат да оставят своя малък принос", добавя Мони.

На Кала Мариолу, един от най-известните плажове в Сардиния, вече се прилага такса от 1 евро на пътник за всички лодки или джетове, които акостират тук. "Трябва да защитим този рай и неговата крехка екосистема", добавя Мони.

Кметът припомня, че Баунеи е оценен като един най-красивите плажове в Италия през 2022 г. от Legambiente, италианска екологична група, и че е обект от интерес заради защитените видове животни и птици.

"Трябва да се поставят граници, в противен случай всичко се срива", добавя още той. През предишните години Кала Мариолу е била обсаждан от над 2000 туристи на ден - ситуация, която той описва като "касапница". Крайбрежната зона на Баунеи посреща около 300 000 туристи всяко лято.

В стремежа си да затегне още повече ограниченията, Мони е подал искане до регионалните власти на Сардиния за разрешение да се въведе задължително разстояние от шест квадратни метра между плажуващите по цялото крайбрежие.

Това няма да е лесен процес. Докато кметът е уверен, че ще контролира достъпа до заливите по суша, той е напълно наясно, че ограничаването на достъпа по море ще бъде по-трудно. В района все още се появяват частни лодки и яхти които често пристигат от близките градове.

"Можем да контролираме пристигащите по море само ако лодките се управляват от оторизираните туристически оператори, с които имаме договори, и на ротационен принцип, не повече от два часа на плажовете за всяка група лодки", обяснява Мони.

Забрана на плажните хавлии

Баунеи не е единственото място за почивка в Сардиния, което се опитва да намали броя на туристите това лято. Стинтино, рибарско селище на северното крайбрежие, приема строги мерки за защита на най-забележителното си богатство - розовия коралов плаж Ла Пелоса, от който се открива гледка към остров Изола Пиана, известен с каменната си наблюдателна кула. Ла Пелоса е сред най-красивите, но и най- пренаселени плажове в Италия.

Новините от днес и със задна дата