сряда, 7 юни 2023 г.

Актьорът Дейвид Славчев си отиде на 51-годишна възраст

 

Актьорът и директор на Драматичния театър във Видин Дейвид Славчев почина след дълго боледуване на 51-годишна възраст, съобщиха неговите близки, цитирани от Нова телевизия.

Семейството изказва искрени благодарности към екипа на проф. Николай Габровски от "Пирогов" за грижите, положени през последните 7 месеца за Дейвид.

Дейвид е роден на 14 юли 1971 година в София. Майка му Уляна Стойчева и вуйчо му Вихър Стойчев са актьори в Младежкия театър и той прави първата си театрална роля на неговата сцена, когато е едва на 8 години в пиесата "Не събуждайте госпожата" от Фридрих Дюренман, но с това слага и началото на участията си и в други постановки на театъра и на покани от "Детска редакция" на БНТ, където участва в продължение на осем години в телевизионни предавания, филми и сериали.

През същите години посещава театралната школа на "Сълза и смях" с ръководител Бончо Урумов и пантомимната школа на Милчо Милчев. Средното си образование завършва в софийска гимназия с усилено изучаване на английски език, а през 1991 г. е приет в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов и още като студент е ангажиран от Леон Даниел в спектакли на Младежкия театър.

След дипломирането си в продължение на 5 години Дейвид Славчев играе в Софийския пътуващ театър, но през 2000 г. е поканен от режисьора Андрей Аврамов за щатен актьор в Младежкия театър. Играе в главните роли в "Ян Бибиян" от Елин Пелин" и "Пеперудите са свободни" от Леополд Герш, както и в "Пипи Дългото чорапче" по Астрид Лингдгрен, "Френският квартал" от Тенеси Уилямс и други постановки. Следват роли предимно в чужди, но и в няколко български филма, участието му в първото предаване със скрита камера по БНТ 1 "Пирон", заедно с Влади Въргала, Август Попов и др. Зрителите го познават добре и в превъплъщението му на репортер, част от екипа на предаването "Господари на ефира". Именно в тази си роля през 2004 г. Дейвид успя да влезе с гранатомет в сградата на Министерството на външните работи, за да покаже слабите мерки за сигурност.

През 2018 г., след спечелен конкурс, актьорът става директор на Видинския драматичен театър.

Новините от днес и със задна дата