Започва поредната политическа седмица, натоварена с очакванията да бъде ключова. В 10 часа номинираният за премиер от ПП Николай Денков връща втория мандат на президента Радев, който има 7 дни, за да обяви кой ще получи третия мандат.

Въпреки че държавният глава може да го връчи на председателя на всяка една парламентарна група извън ГЕРБ и ПП, уикендът премина като публична сесия преговори около варианта ДБ.

В неделя Христо Иванов обяви, че "за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между ПП и ГЕРБ".

Бойко Борисов му отговори: "Застани отпред с третия мандат, събери лидерите, това е новият обществен договор. Политическата класа излиза и казва това трябва да се изпълни. Приемаме една обща декларация, слагаме подписите и и се отпушва всичко останало".

После Христо Иванов посочи влизането в Еврозоната и Шенген като причини защо "точно сега да има правителство", а веднага след него Асен Василев беше категоричен, че офертата на Борисов няма да доведе до положителен резултат за правителство: "Ако Христо Иванов предложи приоритети, като конституционна реформа, разписаното за разследване на главния прокурор, и сложи хора, които ще ги реализират, ГЕРБ няма да подкрепят правителството. Ако не направи това - ние няма да го подкрепим".

Ден по-рано друг от лидерите в ПП - Даниел Лорер, изрази по-оптимистична позиция: "Ако ДБ получат мандата, лично мое мнение е, че ПП има много голям шанс да ги подкрепи".

Финалният спринт обаче не вдъхва големи очаквания на Александър Маринов, председател на Стретегическия кабинет на президента Радев.

"Аз не виждам принципна разлика в шансовете на тези, които биха могли да получат мандата. Те са три. Другите няма как да го получат по обясними причини. Те са ясни БСП, "Демократична България" и "Български възход". "Възраждане" са казали, че те не желаят да има правителство. ДПС по обясними причини няма да бъде мандатоносител. Всяка една от тези партии има някакив преимущества и някакви недостатъци от гледна точка да съставят правителство", каза пред bTV Маринов.

Според него задачата е много трудна - теоретично има решение, но в реалността, след всичко направено, изговорено през последните 3 месеца, "това е на практика неизпълнима задача":

"Заявлението на ГЕРБ за подкрепа на мандат на "Демократична България" може да изглежда сериозен аргумент като изходна позиция. "Демократична България" би могла да получи подкрепата на ГЕРБ при някакви обстоятелства, но големият въпрос е какво ще се прави след това. Ясно е, че първо "Демократична България" ще се обърне към "Продължаваме промяната" като естествен партньор. После как ще бъдат убедени "Продължаваме промяната" и ГЕРБ да бъдат заедно под някаква форма, никак не е лесно. От друга страна БСП може да изглежда с преимущества да събере коалиция от друг тип - която направи измененията в Изборния кодекс. Български възход са абсолютно сговорчиви. Проблемът е, че те са една нова партия без ясна позиция и дори без изградени отношения с другите. При тях ще е по-трудно да водят убедителни разговори, да поемат ангажименти, да носят този заряд на обществено доверие и подкрепа, който все пак е необходим на мандатоносителя, дори той да е просто един посредник."

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!