понеделник, 9 януари 2023 г.

"Медицински надзор" не може да каже как са сменени бебетата

  

Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нарушение, констатирано при проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) във Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение - Шейново" ЕАД във връзка с разменените бебета в лечебното заведение.

Това заяви пред медиите изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов. Той призна, че контролът не е бил достатъчен.

Но не можа да каже конкретно как точно е станала размяната на бебетата, нито какво точно са записали видеокамерите в родилното отделение. По думите му всичко това е предмет на разследването на прокуратурата. 

"Сменени са, точно как, ние не можем да кажем, има следствени органи. Ние не можем това да го направим, това не е в нашите правомощия. Безспорно има и човешка грешка, има недостатъчен контрол, който трябва да бъде осъществен", коментира Коларов.

"Някъде не е установен достатъчен контрол, въпреки че контролът е четиристепенен. Съответно акушерката в отделението, която слага гривничките, неонатологът, който контролира процеса, когато се дават на майката, гривничките пак трябва да бъдат сравнени, при изписване на децата е задължителна сверката на номерата. Някъде на финала не е проверена тази сверка", добави неонатологът.

Той припомни, че в момента тече проверка във всички АГ-отделения, които са над 130 в страната. Тя се извършва по разпореждане на здравния министър и впоследствие ще се въведе надзор за минимизиране на рисковете за подобни случаи за в бъдеще. Нашата задача е превенцията, увери лекарят.

"Всичко онова, което видим, повярвайте ми, няма да бъде спестено", категоричен е проф. Коларов.

Проверката на "Медицински надзор" е осъществена в периода 21 декември 2022 г. и 4 януари 2023 г. Изготвен е констативен протокол, в който са отразени пропуски и неточности, както и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, заради които ще бъдат образувани актове за административни нарушения.

Междувременно в края на миналата седмица беше оповестено, че и вторият ДНК-тест е потвърдил размяната на бебетата и факта, че те не се намират при биологичните си родители. Появи се и информация, че двете майки са се разбрали да си разменят новородените, но този път вече по правилния начин.

Това беше и първият случай на размяна на бебета в страната, за който става публично известно.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата