петък, 9 декември 2022 г.

Осъдиха руския опозиционер Иля Яшин на 8 години с измислени мотиви

  

Мешчанският съд в Москва осъди опозиционния руски политик Иля Яшин на осем години и половина колония по обвинение в разпространяване на "фейкове" за руската армия.

След излежаване на присъдата му е забранено да използва интернет в продължение на четири години. Държавният прокурор искаше политикът да бъде осъден на девет години затвор.

Наказателното дело бе образувано заради живо включване в интернет на Яшин, в което той говори за убийствата на цивилни в Буча в Киевска област по време на руската окупация. Според прокуратурата политикът е разпространявал "съзнателно невярна информация" с "мотиви на политическа омраза", въпреки че е "знаел", че Русия предприема мерки "за поддържане на мира и сигурността". В средата на юли Яшин бе арестуван за "фейкове" за руската армия.

Яшин не се призна за виновен пред съда. Той заяви, че във видеото е цитирал както украинската позиция относно убийствата в Буча, така и позицията на руското министерство на отбраната, а също и доклади на независими журналисти.

Иля Яшин е един от малкото руски опозиционери, които открито се обявиха срещу войната, докато са в Русия и на свобода - както стана ясно днес, вече няма да бъде. (Алексей Навални прави антивоенни изявления в съда и - чрез адвокатите си - от затвора).

Преди това политикът заяви още, че ако е искал, е можел отдавна да избяга, но не го прави, защото обича страната си. "Не напускам, защото не смятам, че правя нещо, което противоречи на интересите на страната ми. Аз съм патриот на Русия", каза той.

Яшин, който е признат в Руската федерация за чуждестранен агент, е роден на 29 юни 1983 г. в Москва. Родителите му работят в Научноизследователския институт по радиофизика по време на съветската епоха, а баща му по-късно открива собствен малък бизнес. Политикът завършва Международния независим еколого-политологичен университет със специалност "Политология", след което има следдипломна квалификация в катедрата по приложна политология във Висшата школа по икономика.

Яшин започва политическата си кариера през 2000 г. в младежкото движение към партия "Яблоко", а шест години по-късно става член на федералното бюро на партията. След неуспешните избори за "Яблоко" парламентарни избори през 2007 г., в партията избухват вътрешни конфликти: Яшин влиза в открита конфронтация с ръководството, обвинен е в опит за разцепване на партията и е изключен от нея. След това става съосновател на демократичното движение "Солидарност", което обединява такива видни опозиционни политици като Борис Немцов и Гари Каспаров.

Яшин е един от лидерите и активните участници в масовите политически протести през 2011-2012 г. На един от митингите той се запознава с Ксения Собчак (дъщерята на губернатора на Санкт Петербург Анатолий Собчак по времето на който започва издигането Владимир Путин) и между тях започва връзка.

Новината за това се разчува в медиите през юни 2012 г., след като една ранна сутрин в апартамента на телевизионната водеща, каквото тогава е Собчак, нахлува полиция със заповед за обиск и го открива там. По-късно Собчак и Яшин се появяват като двойка в документалния филм "Срок", посветен на политическия протест и неговите лидери. Връзката им обаче не продължава дълго и двойката се разделя в края на 2012 г. Според Собчак тя е била инициатор на раздялата, но след това говори за Яшин със симпатия.

През 2017 г. Яшин е избран за общински депутат в Москва - оглавява Красноселския районен съвет на депутатите. През 2018 г. той заявява намерението си да се кандидатира за кмет на столицата, но не успява да премине през общинския филтър. През следващата година Яшин се опитва да се кандидатира за Московската градска дума. Според социологическите проучвания той е имал големи шансове да спечели в своя избирателен район, но избирателната комисия анулира над 10% от събраните в негова подкрепа подписи и политикът не е бил допуснат до участие в изборите.

След началото на военната операция в Украйна през февруари 2022 г. Яшин публично критикува действията на руските власти.

Новините от днес и със задна дата