понеделник, 17 октомври 2022 г.

ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС и БСП викат финансовия министър в НС за цените, доходите и бюджета

  

                               Снимка: БТА

 ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС и "БСП за България" се обединиха около оценката, че ситуацията в Европа и в България е тежка и трябва да продължат мерките в подкрепа на бизнеса и хората. Това коментираха представители на четирите политически сили пред медиите след края на срещата, инициирана от левицата, за макрорамката на бюджета за 2023 г. и за спешни мерки за подкрепа на хората и бизнеса през зимата.

Четирите формации са се разбрали да изслушат в парламента служебния министър на финансите Росица Велкова, която да обясни какво е финансовото състояние в момента, прогнозите за следващия, както и тригодишната бюджетна рамка. Предвижда се и следваща подобна среща след изслушването на финансовия министър в парламента.

Всички оценяваме, че е тежка ситуацията и че трябва да се вземат мерки, най-малкото да се продължат досегашните мерки за подкрепа на домакинствата и на бизнеса, но ние предложихме и своите мерки за надграждане, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата. Тя оцени срещата като ползотворна и конструктивна, експертна, а не политическа, за съставяне на мнозинство в парламента за правителство.

 "Увеличаване на минималната работна заплата е тема за всички, продължаването на досегашната подкрепа мисля, че срещна подкрепа от всички, таванът на цените- не, понятието енергийна бедност също от всички. Като че ли имаше разбиране и по това да се компенсират подкрепата за бизнеса (за цените на тока) с изземване на свръхпечалбите на дружествата, но към държавните, както беше досега, да се добавят и частните енергийни дружества", посочи още Корнелия Нинова.

Левицата е представила и пакет от "надградени мерки", но той не е получил подкрепа от останалите партии.

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС коментира, че общото мнение на четирите парламентарни групи е, че предстоящата зима и следващата година ще бъдат много по-тежки отколкото тази година. По думите му, такова тежко финансово състояние, в което се намира държавата, не е имало от 1997 г.

Нашето предложение, което се възприе от всички останали парламентарни групи, е да извикаме в петък финансовия министър, който да обясни какво е финансовото състояние в момента, как ще приключи бюджетът за тази година и какви са вижданията на служебния кабинет за следващата година, посочи той. Ананиев коментира, че основно трябва да се облегнат на бюджета за 2022 г. и мерките, които са предприели през тази година, да продължат и през следващата.

Калина Константинова от "Продължаваме Промяната" потвърди, че са се съгласили да извикат на изслушване в парламента служебния министър на финансите. По думите й, приоритетни са и законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, защото милиарди са заложени на карта.

"Общо взето всички си казаха мнението и за мерките, и за дефицита, и за финансовата стабилност, и за всичко, но нямаме общо решение, никакво", коментира заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев на излизане от срещата. По думите му, ситуацията в Европа и България ще се усложнява.

Всички сме на мнение, че трябва да продължат компенсациите и за бизнеса, и за населението, въпросът е как това ще се случи, в какви размери и откъде ще се финансира, каза Цонев. Затова той посочи, че според ДПС е изключително важно да има мнозинство, което да поеме отговорност за тези политики, но не е оптимист, че ще има такова.

Приоритетът на ДПС е да има диалог между всички парламентарни групи, дори и да няма резултат, затова откликнахме на тази среща, посочи Йордан Цонев.

От "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход" не дойдоха на срещата, инициирана от БСП.

Новините от днес и със задна дата