сряда, 12 октомври 2022 г.

Борисов: ГЕРБ няма да влезе в парламента, ако руската посланичка Елеонора Митрофанова присъства на заседанието / ВИДЕО

 Борисов отсече: Няма да влезем на заседание в НС, ако г-жа Митрофанова  дойде (ВИДЕО) ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

ГЕРБ няма да влезе в пленарната зала на откриването на новото Народно събрание, ако руската посланичка Елеонора Митрофанова присъства на заседанието. Това декларира лидерът на партията Бойко Борисов, който се разграничи от мнението на Вежди Рашидов - депутат от неговата група и човекът, който се явява старейшината на 48-ото НС, заради което ще открие сесията.

"По темата Путин - Украйна няма да правя абсолютно никакви компромиси. Няма да влезем в Народното събрание, ако Митрофанова дойде", категоричен бе Борисов по време на брифинг в централата на партията.

"При тези варварски удари по граждански обекти в Украйна, считам, че дори артистичната натура на Вежди Рашидов, който винаги е демонстрирал разбирателство, в този случай това не е приложимо", отсече Борисов.

"Затова парламентарната група на ГЕРБ, която отново ще бъде оглавявана от Десислава Атанасова, категорично с необходимите по закон средства, заедно с другите партии, да направят така, че ясно да се покаже на руския посланик Митрофанова, че е нежелана на първото заседание на Народното събрание", заяви Борисов.

По думите му ГЕРБ е голяма партия и доказателството за това са различните мнения.

Той допълни, че положението в Запорожката АЕЦ продължава да бъде тежко и че захранването се изключва.

"Путин и компания продължават да си играят с живота, здравето и целия поминък на държави в нашия регион", заключи Борисов. "В условията на тази криза се теглят нови 200 милиона заеми. Не знам другите колеги, като виждат това, как им държи сърце да говорят отново за избори", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Митрофанова е нежелана на първото заседание на 48-ото Народно събрание", потвърди позицията на парламентарната група и новият ѝ стар председател Десислава Атанасова.

Вчера от ГЕРБ обявиха в официална позиция, че са против присъствието на руския посланик на първото заседание на 48-то Народно събрание.

Към днешна дата няма изпратени покани до официалните гости за откриването на новия парламент, съобщиха за БТА от пресцентъра на институцията.

Политическите сили, представени в 48-ото Народно събрание, обсъдиха на неформална среща вчера детайли около старта на новия парламент. От "Демократична България" са поискали посланикът на Руската федерация у нас да не бъде поканен на откриването на парламента, срещу което са възразили от "Възраждане".

В началото на седмицата президентът Румен Радев подписа указ за свикване на първото заседание на 48-ото Народно събрание на 19 октомври 2022 г. от 9.00 часа.

Новините от днес и със задна дата