петък, 14 октомври 2022 г.

Енергийната криза и инфлацията вече влияят на трудовия пазар в Европа

  

Инфлацията в Европа, която достигна невиждани от десетилетия върхове, съчетана с негативните ефекти на войната в Украйна, вече започна да се отразява на трудовия пазар. Според експерти засега е видим само върхът на айсберга, а проблемът ще се задълбочава с напредването на есента и най-вече през зимата.

Агенция "Ройтерс" представя списък на компаниите, които вече са обявили съкращения на персонал или поне намерения да намалят работната си ръка в опит да спестят разходи, предава БТА.

Ба Ес Еф (BASF) - Германският химически гигант обяви нова програма за намаляване на разходи, която предвижда съкращаването на все още непосочен брой работни места.

"Валмет Ой" (Valmet Oyj) - Финландската компания за производство на технологии и компоненти за целулоза и хартия води от пролетта преговори за временното отстраняване от работа на 340 служители от завода си за клапани и вентили в Хелзинки поради спад на поръчките в резултат на войната в Украйна и ковид ограниченията в Китай.

"Гетир" (Getir) - Турската компания за доставки на храна планира да съкрати 14 на сто от персонала си заради ръста на инфлацията и увеличените разходи, съобщи за Ройтерс запознат източник.

"Ер Франс" (Air France) - Водещата френска авиокомпания води преговори за съкращаване на 300 души от наземния обслужващ персонал в рамките на доброволно напускане слещу щедри компенсации или пенсиониране. Информацията е на в. "Фигаро" и е от лятото, но засега няма конкретни резултати.

"Кларна" (Klarna) - Шведската финтех компания съкращава 10 на сто от служителите си, които са около 7000, в резултат на високата инфлация, страховете от настъпващата рецесия и влошаващия се бизнес климат заради войната в Украйна.

"Монте дей Паски ди Сиена" (Monte dei Paschi di Siena) - Италианската държавна банка през август постигна споразумение със синдикатите за съкращаване на хиляди работни места, тъй като има ангажимент да намали разходите си. По силата на сделката около 3500 служители, на които им остават по-малко от седем години до пенсия, ще напуснат до 30 ноември в рамките на щедра схема за ранно пенсиониране.

"Сименс Гамеса" (Siemens Gamesa) - Испанският производител на турбини за вятърни централи планира да съкрати 2000 работни места, основно в Европа, като част от плановете си за връщане на пътя на печалбата.

"Стелантис" (Stellantis) - Автомобилният концерн освободи за неопределено време голям брой служители в завода си за щамповане в Мичиган в опит да намали въздействията на различни проблеми с веригите за доставки.

"Финеър" (Finnair) - Финландската авиокомпания води преговори са съкращаване на 200 души персонал в опит да се върне на печелившата пътека, от която излезе след затварянето на руското въздушно пространство след началото на войната в Украйна.

"Хенкел" (Henkel AG) - Германската компания, произвеждаща известната марка "Шварцкопф", възнамерява да съкрати 2000 души заради намаляло търсене на нейните шампоани и лакове за коса, както и заради общото повишение на цените и проблемите по веригите на доставки.

Новините от днес и със задна дата