четвъртък, 13 октомври 2022 г.

Парламентът няма да покани нито Митрофанова, нито посланика на Беларус

  

                              Снимка: БТА

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание. Това стана ясно след срещата на парламентарните групи в НС.

Покана няма да бъде отправена и към посланика на Беларус.

"Мнозинството от политическите партии в 48-ото Народно събрание подкрепиха и Митрофанова, и посланикът на Беларус да не бъдат поканени на тържественото заседание на новия парламент.

Предложението беше на "Демократична България" и се подкрепяше от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, които се заканиха, че няма да стъпят в пленарната зала, ако Митрофанова присъства.

И преди днешната среща политическите сили потвърдиха позициите си "за" и "против". А от ДПС се присъединиха към ГЕРБ, ПП и ДБ, които са категорично против присъствието на Митрофанова в пленарната зала за началото на пленарната сесия.

"Нашата позиция е ясна - няма място госпожа Митрофанова на заседанието другата седмица", заяви избраният за депутат от ДПС Хамид Хамид.

На влизане в НС Андрей Гюров, който беше председател на ПГ на "Продължаваме промяната" в предишния парламент, коментира, че и неговата формация е против присъствието на руската посланичка на тържественото заседание на 19 октомври.

"За нас мястото на посланик Митрофанова не е на тържественото заседание, а на депутатите е мястото в залата. Има си протокол, ще обсъдим, ние представили нашата позиция и те ще предприемат необходимите действия", каза Гюров.

Категорично "за" присъствието на Митрофанова заедно с другите посланици се обявиха от "Възраждане" и БСП, а по-скоро сходна позиция заеха от "Български възход".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че няма какво да се коментира повече, а депутатът от "Български Възход" Георги Самандов напомни, че има протокол и Митрофанова е дипломат, като всички останали.

"За БСП е пределно ясно: Официалният представител на Руската федерация у нас - г-жа Митрофанова, трябва да бъде поканена на конституирането на новия български парламент наравно с останалите първи дипломати. Всяко друго поведение ще усложни допълнително и без друго влошените ни отношения с Русия", обяви през Фейсбук социалистът Борислав Гуцанов по-рано днес, като явно е забравил, че Митрофанова е дипломат на държава обявила България за вражеска, без абсолютно никаква причина.

В отговор на запитване от Dir.bg какъв е редът при подобни случаи, малко преди срещата на политиците, от Външно министерство са заявили, че това е въпрос от компетенциите на Народното събрание.

"При отправянето на покана към представителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, за присъствие на първо заседание на новоизбрано Народно събрание е установена практиката администрацията на НС да изпраща писмо до Министерството на външните работи, с което отправя молба за изготвяне на вербална нота с покана до акредитираните посланици у нас", отговориха от МВнР.

Новините от днес и със задна дата