вторник, 11 октомври 2022 г.

Русия обяви „Фейсбук” и „Инстаграм” за терористични и екстремистки организации

  

Руската федерална служба за финансов надзор добави американския технологичен гигант "Мета" ("Фейсбук" и "Инстаграм") към своя списък с "терористи и екстремисти", съобщи днес агенция Интерфакс, цитирана от БТА.

През юни московски съд отхвърли обжалването от страна на "Мета", след като компанията бе призната за виновна за "екстремистка дейност" в Русия през март.

Тогава окръжният съд в Твер постанови, че "Мета Платформи" са "екстремистка организация", с което на практика забрани социалните мрежи "Фейсбук" и "Инстаграм" в Русия. Според прокурорите решението прави незаконни "Фейсбук" и "Интаграм", но не и платформата за текстови съобщения "Уотсап", която не е публична.

Искането беше внесено в руския съд, след като "Мета" с право обяви, че няма да трие постове на потребителите си, в които има призиви срещу руски войници и руснаци и обявената на Украйна война. Това беше протестен акт от страна на американската компания, с който демонстрира, че е против войната на Русия в Украйна.

В съда обвинителите казаха, че "Мета" "умишлено е допуснала реч на омразата срещу руснаци, което създава алтернативна реалност, в която всяка проруска позиция бива потискана и се подбужда омраза", което не отговаря на истината. Защото реч на омраза няма нищо общо с реч срещу война.

Адвокатът на компанията по това време заяви, че "Мета" не е извършвала екстремистка дейност и е била против русофобията, което също отговаря на истината защото както госпожа Митрофанова, така и хиляди руски тролове позиционирани извън Русия, но с фалшиви профили заливаха и продължават да заливат българското пространство от социалната мрежа на Фейсбук с руска пропаганда и фалшива информация с цел да формират нереални представи за кръвопролитията и военопрестъпленията, които извършват руснаците в Украйна.

Новините от днес и със задна дата