четвъртък, 13 октомври 2022 г.

България и още 13 държави от НАТО се договориха за нов европейски въздушен щит

 Пейтриът 

Германия и 13 съюзници от НАТО, включително България, обявиха проект за сътрудничество за създаване на по-добра Европейска система за противовъздушна отбрана, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Министрите на отбраната от 14-те държави подписаха декларация за намерение за т.нар. Европейска инициатива за въздушен щит. Тя предвижда страните да участват в общото придобиване на системи за ПВО от типа "Ароу 3" и "Пейтриът".

Церемонията по подписването се състоя в централата на НАТО в Брюксел.

Освен Германия и България в проекта участват Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Холандия, Румъния и Словения.

Новият проект има за цел да помогне за преодоляване на пропуските в сегашния защитен щит за Европа. Дефицити има например в областта на балистичните ракети, които достигат голяма височина по време на полета си, но също така и в защитата срещу безпилотни самолети и крилати ракети.

Предисторията на новата инициатива е руската война срещу Украйна. Според НАТО това е променило из основи ситуацията със сигурността в Европа и затова са необходими допълнителни усилия в областта на въздушната отбрана. Досега противоракетната отбрана в Европа беше насочена предимно към евентуални заплахи от Иран.

Плановете за новата инициатива бяха обявени от канцлера на Германия Олаф Шолц в края на август. Той спомена за "полза за сигурността на цяла Европа" и заяви, че европейската противовъздушна отбрана ще бъде по-рентабилна и ефективна, отколкото ако всяка страна изгради своя собствена противовъздушна отбрана.

Новините от днес и със задна дата