четвъртък, 15 септември 2022 г.

Полша поиска репарации от Германия и Русия за Втората световна война

 

Приетата от полския Сейм резолюция, в която се настоява за репарации от Германия за щетите, причинени по време на Втората световна война, се отнася и до липсата на компенсации за агресията на Съветския съюз срещу Полша през 1939 г.

"Сеймът на Република Полша констатира, че Варшава все още не е получила адекватна финансова компенсация и обезщетение за материалните и нематериалните щети, причинени на полската държава по време на Втората световна война в резултат на агресията на Съюза на съветските социалистически републики.

Тези загуби трябва да бъдат идентифицирани и да бъде представена необходимата оценка, която да послужи като основа за предприемане на подходящи мерки срещу Руската федерация", заявиха полските депутати.

Сеймът припомня, че съветската окупация "е довела не само до страдания, причинени от репресии и депортации в Сибир на хиляди хора, но и до масови убийства на полски граждани - геноцид, включително Катинското клане".

На вчерашното гласуване по въпроса в Сейма "за" се изказаха 418 депутати, 4 бяха "против", а 15 се въздържаха.

В началото на месеца Варшава обяви, че Германия трябва да плати на Полша 6,2 трилиона злоти (1,32 трилиона евро) компенсация за разрушенията, причинени от Втората световна война, заяви президентът на управляващата партия "Право и справедливост".

Ярослав Качински заяви, че макар процесът на репарации да е "дълъг и труден", въпросът е да се "получат обезщетения за всичко, което Германия, германската държава, германската нация направиха в Полша през годините 1939-1945 г."

Той добави, че "десетки страни по света... са получили обезщетения от Германия, докато Полша не е", което той отдаде на липсата на инициатива.

Преди дни в интервю за немския в. "Билд" Качински заяви, че Русия също трябва да плати, но допълни: "Не мисля, че нашето поколение ще дочака тя да признае своята отговорност. Едно е сигурно: нашите искания няма да се променят", подчерта той.

В Берлин вече заявиха, че Германия вече е изплатила всички репарации и повече няма намерение да плаща.

Новините от днес и със задна дата