петък, 16 септември 2022 г.

Доказаха, че момчето, убило двамата бургаски полицаи, е пълнолетно / видео

  

                                Снимка: "Булфото"

Сирецът Омар Мохамед Аднан, управлявал автобуса с мигранти от катастрофата с двама загинали полицаи в Бургас, е пълнолетен, а не 15-годишен. Това обявиха на съвместен брифинг в учебната база на прокуратурата в "Цигов чарк" говорителят на главния прокурор Сийка Милева и окръжният прокурор на Бургас - Георги Чинев, след края на Национално съвещание на апелативните и окръжни прокуратури от страната.

След съдействие на партньорски служби в Турция и Сирия и медицински експертизи е установено, че Омар Аднан е роден през 2004 г., а не както той твърди - през 2007.

Сийка Милева посочи, че този факт е от особена важност за размера на наказанието, тъй като за подобно деяние при непълнолетни законът предвижда от три до десет години затвор, а за пълнолетни граждани наказанието е от 15 до 20 години "лишаване от свобода" или доживотен затвор.

Сириецът е обвиняем за това, че на 25 август е предизвикал пътнотранспортно произшествие в Бургас с управлявания от него автобус, който блъска полицейска кола и умишлено причинил смъртта на двама полицейски служители на Областната дирекция на МВР. В автобуса са пътували 48 чужденци без валидни документи.

Данните за възрастта на Омар Мохамад Али Абдан са доказани и от тройна съдебна експертиза. Тя включвала образна диагностика, рентгенови снимки на ръцете, таза и костите.

От прокуратурата подчертаха, че още със започването на разследването са се усъмнили в твърдението му, че е 15-годишен, имайки предвид външния му вид и гъстата му брада. Това е довело до назнавачането на експертизи и ползване на партньорски служби за доказване на истинската му възраст.

Направените рентгенови снимки на констната му система показват доказват, че е пълнолетен. Уменията му като шофьор на автобус също не са като за 15-годишен. По този повод от прокуратурата съобщиха, че докато Омар е карал автобуса, си е правил и селфи с телефона.

От държавното обвинение заявиха още, че в хода на досъдебното производство се разследва и версията за терористичен акт. Предстоят последните експертизи и делото по този случай ще влезе в съда с обвинителен акт, каза Сийка Милева.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев уточни, че по случая са разпитани около 50 свидетели, изискана е информация от мобилните оператори, направени са технически и видеотехнически експертизи.

По повод проведеното национално съвещание на прокуратурите Сийка Милева посочи, че на него са обсъдени противодействието на престъпления срещу политическите права на гражданите, корупцията и засиления мигрантски натиск.

Коментирани са и негативните , по думите на Милева, последици от закриването на специализираните структури на прокуратурата. На съвещанието е отчетен сериозен ръст на престъпността, както и на пътнотранспортните произшествия. Апелираме за взаимодействие между институциите за справяне с нарастващата престъпност в страната, каза още говорителят на Главния прокурор.

Новините от днес и със задна дата