петък, 23 септември 2022 г.

Кои бяха враговете на каузата на Иван Михайлов - Ванче и защо сквернят паметта за него и днес!?

 5 СЕПТЕМВРИ На днешен ден : 1990 г. Умира Иван Михайлов, Ванче Михайлов  (1896 – 1990) ТИХОМИР ИЛЧЕВ – PR ZONE

Автор: Цанко Серафимов

Из архива на Иван Михайлов, вожда на ВМРО, последния от великите революционери
„ЛАВРОВ ВЕНЕЦ”
за екзекутора на единството
сред българската емиграция
от Македония
В своята 100-годишна история Македонската патриотична организация в САЩ, Канада и по света е преживявала много сътресения, предизвикани от вътрешни и външни сили. Причина за някои от тях са вождистки амбиции на отделни деятели, други са в резултат на провокации и интриги, забъркани от тайните служби в Белград, Скопие и София, в Москва. Като крайната цел на всички е прекъсване на идейното и организационното влияние на Иван Михайлов, лидер на ВМРО, над българската емиграция от Македония в САЩ, Канада и по света.
 Няма налично описание на снимката.
Най-големият пробив на враговете на македонското българско дело е осъществен от зловещия ветеринар Иван Гаджев, чието странно емигранстване вече е достатъчно осветлено. В началото лицемерно-възторжен привърженик на Иван Михайлов – докато се докопа до силни позиции в МПО, после самият той се явява екзекутор на монолитността на тази организация, създадена с усилията на Тодор Александров и ВМРО, за да воюва за опазване на българщината както сред емиграцията, така и в поробената родна земя... На 12 май 1983 г., след като е отстранен от поста главен редактор на в. „Македонска трибуна” един от най-верните съратници на Иван Михайлов – Антон Н. Попов, а на негово място е инсталиран неукия му, но амбициозен брат Димитър Попов, „идеологът” Иван Гаджев публикува обширна статия против Иван Михайлов. Иван Гаджев пише и дълго писмо до Тодор Живков, като го моли да изпрати доверени хора на помощ в неговото пъклено дело.
Може да бъде изображение с текст, който гласи 'името истината справедливостьта истината справедливостьта'
 
Две важни неща се забелязват в статията: първо – претенции за дълбоко познаване на историята на македонското освободително движение, като оценките на събитията, процесите и личностите са известни нам от формулировките на българската комунистическа историография и пропагандата (веднага възниква съмнението, че действителните автори на тази статия са други лица, които всеки, занимаващ се с проблема, би могъл да посочи поименно!!!); второ – главната цел е да се създаде смут сред емиграцията, да се предизвика разцепление и да се изолират близките до Иван Михайлов дейци на МПО, с което да рухнат устоите му в организацията...
Няма налично описание на снимката.
 
Иван Гаджев има „научен” принос с уникалното си „откритие”, на което е акцентувал в статията си (главните букви са на „учения”): „НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, ЧЕ ИВАН МИХАЙЛОВ Е БИЛ ШЕФ НА ВМРО.”. Ако за това изречение Иван Гаджев е заслужил „Лавровата клонка”, подценили са го – „Лавров венец” по му приляга!
В статията си ветеринарят се възмущава, че от две години Иван Михайлов не сътрудничел на в. „Македонска трибуна”, а публикувал във фашисткото списание „Български демократичен сговор”, издавано в Швейцария. Главното обвинение е, че МПО осигурява месечна издръжка на Иван Михайлов, а той не зачита органа им – груб намек, че тази издръжка трябва да се прекрати. Така и става!...
 
С открито писмо до редактора на в. „Македонска трибуна” се обръща Петър Хаджидимитров, редактор на списание „Български демократичен сговор”, гр. Берн, Швейцария. Сигурен, че „Македонска трибуна” няма да го публикува, авторът го изпраща на повече от четиридесет членове на МПО в САЩ, Канада и Европа. Получава го и Иван Михайлов (съхранява се в една папка с изрезка от статията на ветеринаря). Ето някои пасажи от писмото, които не се нуждаят от коментар:
 
„Не ни учудиха пролетарския език и антибългарските нападки на тоя болшевишки агитатор, достойни за отпечатване в титовския вестник „Нова Македония”. Голямото ни изумление произтича от факта, че тая очевидна антибългарска провокация, каквато не е имало от 19 май 1934 година насам, стои на първа страница на Вашия вестник.
Че нашето списание е дало портрет на Иван Михайлов, вожда на македонското революционно движение и един от най-големите живи исторически символи на тия славни борби за защита на българщината – това е наш национален дълг и нито на сън не бихме и помислили да искаме разрешение от тривиални доктори като Гаджев.
Няма налично описание на снимката.
 Може да бъде изображение с паметник
Няма налично описание на снимката.
 Няма налично описание на снимката.
...Нашето искрено българско пожелание е щото никога в бъдеще в „Македонска трибуна” да не проникне статия, която да показва толкова късоумия и толкова пълно непознаване на народните чувства. Народът ни има свое естествено и точно прозрение за освоободителните борби, както и за личностите, които ги ръководят. В статията на тоя доктор Гаджев няма и помен от подобни неща: той е буквално неграмотен по тия въпроси.
Не скриваме огромното си учудване, че в пазвите на МПО е могло да се въвират и индивиди, като тоя драскач, когото само някаква зловредна суета е накарала да хване перото и кепази не само вестника, където е писал, но и засяга престижа на тъй заслужилата организация МПО.
Със съжаление трябва да констатираме, че такива антибългарски пасквили са добре дошли единствено за враговете на българщината – Белград, Атина, а най вече за Москва...”
 
По случай празника на Независимостта на България 22 септември, Роналд Реган е изпратил телеграма до редакторът на вестник "Македонска
Трибуна", излизащ в Индианаполис, Инд, Антон Попов през 1980 година.
Ето телеграмата:
"Г-н Антон Попов, редактор на
"Македонска Трибуна"
542 Сауд Меридиан
Идианаполис, Индиана, 46225
Драги г-н Попов,
Приятно ми е да отправя към Вас и към читателите на "Македонска Трибуна" моите най-топли лични поздрави.
Народите на Америка и България споделят обща любов към
независимостта. В почти същото време в респективните им истории, те започват да се радват на пълното осъществяване на националното си съзнание.
Днес американските българи могат да ценят постигнатите свобода и независимост, докато на техните братя в България им се отричат тези основни човешки и национални права.
Нека днес се сплотим с надеждата, че в един близък ден българският народ ще може да се радва на свободите, които ние имаме в нашето свободно общество.
Посланикът Буш се присъединява към мен в поднасянето на нашите най-добри пожелания.
Искрено,
Роналд Реган"
Няма налично описание на снимката.
 
 (Публикацията е подготвена със съдействието на г-жа Вида Боева – Попова, личен и политически сътрудник на Иван Михайлов в Рим в продължение на три десетилетия – до смъртта му)
 Г-жа Вида Боева – Попова е доверен приятел на Катя Стоянова, главен редактор и собственик на BurgasNovinite.BG. От 2018 година Катя Стоянова живее в Рим и с любезното съдействие на г-жа Вида Попова има достъп до завещаните ѝ от Иван Михайлов архиви. 
Може да бъде изображение с 1 човек, седящ и на закрито
Катя Стоянова в дома на г-жа Вида Попова в Рим. Автор на снимката е Вида Попова, а на този стол Иван Михайлов е посрещал всичките си гости, съпричастни към неговата велика кауза. Домът в Рим, където е живял Иван Михайлов е закупен от Вида и Антон Попови, за да бъдат съхранени архивите на Ванче.

Новините от днес и със задна дата