понеделник, 26 септември 2022 г.

САЩ: Използването на ядрени оръжия в Украйна ще има катастрофални последствия за Русия

  

Съединените щати предупредиха за "катастрофални последици", ако Москва използва ядрени оръжия в Украйна, след като руският външен министър заяви, че регионите, в които се провеждат широко критикувани референдуми, ще получат пълна защита, ако бъдат анексирани от Москва, предаде Ройтерс.

С включването на областите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие в състава на Русия Москва би могла да представи усилията за повторното им завземане като атаки срещу самата Русия, което е предупреждение към Киев и западните му съюзници, уточнява агенцията.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Съединените щати ще отговорят на всяко руско използване на ядрени оръжия срещу Украйна и са разяснили на Москва "катастрофалните последици", с които ще се сблъска.

"Ако Русия премине тази граница, ще има катастрофални последици за нея", заяви Съливан в телевизионната програма "Среща с медиите" на Ен Би Си. "Съединените щати ще отговорят решително", подчерта той.

Последното американско предупреждение последва тънко прикритата ядрена заплаха, отправена в сряда от президента Владимир Путин, който заяви, че Русия ще използва всякакви оръжия, за да защити територията си.

Британският министър-председател Лиз Тръс заяви, че Великобритания и нейните съюзници не трябва да се вслушват в заплахите на Путин, който е допуснал, както тя го нарече, стратегическа грешка, тъй като не е предвидил силата на реакцията на Запада.

"Не бива да слушаме неговите фалшиви заплахи", заяви Тръс пред Си Ен Ен.

"Вместо това, това, което трябва да направим, е да продължим да налагаме санкции на Русия и да продължим да подкрепяме украинците", смята Тръс.

Новините от днес и със задна дата