вторник, 27 септември 2022 г.

Столтенберг: Ако използва ядрено оръжие, Русия ще понесе тежки последици

  

Руският президент Владимир Путин направи голяма стратегическа грешка - очакваше да спечели войната в Украйна за дни. Тази оценка направи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на среща с евродепутати от групата на социалистите, съобщи БТА.

"Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна война между НАТО и Русия. Затова трябва да не го допускаме. НАТО и страните от алианса не са част от днешния конфликт, няма наши сили в Украйна", отбеляза генералният секретар. Той допълни, че НАТО има две основни задачи, свързани с войната в Украйна - да осигури помощ за украинската страна и да предотврати задълбочаване на конфликта. "Украйна получи военна, хуманитарна и финансова подкрепа, ЕС наложи санкции на Русия. Подкрепата води до промени на бойното поле", отчете Столтенберг.

По неговите думи войната в Украйна е жестока и напълно неоправдана, в ярко нарушение на международното право. "Много важно е да разберем, че ако не реагираме, Путин и други авторитарни лидери биха си помислили, че с употребата на сила и в нарушение на международното право могат да правят, каквото пожелаят. Това би било лошо не само за Украйна, а и за нас", обобщи Столтенберг. "Всички бихме искали да харчим парите си за друго, но всъщност нямаме избор", заяви той и настоя за увеличаване на въоръжаването. "Събитията в Украйна показват, че само с отбрана може да се спре подобна агресия. Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас", допълни генералният секретар.

"Трябва да осъзнаем, че войните се непредвидими - никой не може да каже колко ще продължат. Трябва да бъдем готови за дългосрочна подкрепа за Украйна", настоя Столтенберг и съобщи, че в Алианса се обсъждат възможностите за повишаване на военното производство.

"Всяка употреба на ядрено оръжие е напълно неприемлива и изцяло ще измени естеството на конфликта", посочи генералният секретар на НАТО. "Русия трябва да знае, че ядрена война не може да бъде спечелена, затова никога не трябва да бъде започвана. Не казвам, че е голяма вероятността от употребата на атомно оръжие. Трябва да възприемаме думите на Путин сериозно. Подобни действия биха имали тежки последици за Русия", поясни Столтенберг.

По неговите думи войната в Украйна засяга не само сигурността, защото води и до странични последици. "Русия използва енергоносителите като оръжие и това носи последици за нас с рязкото нарастване на цените и инфлацията", посочи той.

Столтенберг допълни, че Алиансът очаква допълнителни данни за течовете от газопровода "Северен поток", засечени в първите часове на тази седмица. "С тревога научаваме тези съобщения, следим внимателно", заяви той.

Новините от днес и със задна дата