сряда, 6 юли 2022 г.

Откриха застрелян в басейн пети високопоставен мениджър, свързан с "Газпром"

  

Тялото на руския бизнесмен Юрий Воронов с огнестрелна рана в главата е намерено вчера във вилното селище "Морские тераси" край Финския залив близо до Санкт Петербург. Воронов е бил ръководител на "Астра Шипинг" - компания, специализирана в договорите на "Газпром" в Арктика.

Трупът на 61-годишния Воронов е бил открит в басейна на имота му на улица "Розовые закаты" в понеделник. Пристигналите на място полицейски служители, са установили, че е бил прострелян в главата. Наблизо е открит пистолет. Засега не е ясно дали става дума за самоубийство.

Съпругата на бизнесмена казва, че той е заминал за Ленинградска област на Руската федерация на 1 юли. Според нея преди заминаването си съпругът ѝ е имал конфликт с бизнес партньорите си заради загуба на пари.

Това е вече пета неразгадана смърт на руски газов мениджър. Почти всички от тях са свързани с "Газпром". В някои случаи те са убити заедно със семействата си.

На 20 април испанската полиция откри тялото на Сергей Протосеня, заместник-председател на борда на директорите на "Новатек", в селска къща. Цялото му семейство също бе намерено мъртво.

Два дни по-рано телата на бившия вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев, както и на съпругата и дъщеря му, бяха открити в апартамент на Университетския проспект в Москва.

На 25 февруари Александър Тюляков, на 61 години, заместник генерален директор на Обединения център за уреждане на спорове на Газпром, бе убит в елитна вила в село Ленински (Ленински район). На 29 януари 60-годишният Леонид Шулман, ръководител на транспортната служба на "Газпром инвест", е намерен мъртъв в къща в същото село.

Новините от днес и със задна дата