събота, 2 юли 2022 г.

Делян Добрев: Правителството купува руски газ през посредници и само за май платиха със 100 милиона повече заради комисионните

 Делян Добрев: Държавата се управлява като стартъп фирма, но 99% от тях  фалират

Ако наистина има дългосрочен договор между България и американска компания за втечнен газ, това означава, че диверсификацията на България е осигурена още през 2019 г. Това потвърждава тезата, че не сме зависими от един източник, каза пред БНТ бившият министър на енергетиката и депутат от ГЕРБ - Делян Добрев.

Той коментира думите на енергийния експерт Васил Начев, който каза, че България вече има дългосрочен договор с "Шиниър" за доставка на втечнен газ.

Но ако има такъв договор, защо тогава купуваме от посредници и платихме за май със 100 милиона повече, каза Добрев. По думите му правителството купувало руски газ през посредници, за да се взима комисионни.

"Мисля, че комисионните на правителството им се усладиха и няма да имаме директен договор с "Шиниър". Би било добре да имаме договор с нея, защото условията ще са добри. Не вярвам, че "Булгаргаз" ще купува газ директно. Не е вярно че са ни отстъпили капацитет на терминала за втечнен газ Ревитуса", каза Добрев.

Той заяви, че Полша си купува руски газ, но от Германия при по-ниска цена и пак повтори, че ние купуваме от "купища посредници на цена от 100 млн. по-висока само за май". Добрев е категоричен, че комисионните ще ги платят данъкоплатците.

Делян Добрев заяви още, че правителството трябва да започне преговори с производители на втечнен газ - не само със САЩ, но и със останалите държави. Да се направи търг, за да се получат най-добрите условия и да се сключи директен договор с производител.

Новините от днес и със задна дата