петък, 6 май 2022 г.

Адмирал Емил Ефтимов: Предлагаме МО спешно да сключи договор за МиГ-29 с Полша

  

                                  Снимка: BulFoto

Предлагаме на Министерството на отбраната да сключи в спешен порядък договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. Това обяви в bTV началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той подчерта, че "в авиацията нуждите са най-крещящи", като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като нашите военни търсят решения с помощта както на съюзниците ни, така и на българските военни заводи.

Адмирал Ефтимов беше категоричен, че първа задача е осигуряването на летателната годност на наличните МиГ-29, но отбеляза, че се работи и по алтернативни варианти - с изтребители "втора ръка", които да пазят небето ни до доставката на новите американски F-16. Тези варианти са обвързани с три ключови фактора - обучението на пилотите и на наземния персонал, както и наличието на необходимата инфраструктура. Именно заради тях началникът на отбраната призна, че се ориентираме към платформата на F-16 - така или иначе е започнал процесът по внедряването му у нас.

В отговор на въпрос той потвърди, че "приоритетно" се водят разговори с Нидерландия, която заменя своите F-16 с нови F-35.

Един от най-успешните проекти за модернизация на армията е строителството на новите модулни патрулни кораби, което започна във Варна, смята адмирал Ефтимов. По думите му избраната след конкурс германска фирма е подходила "много отговорно" и няма забавяния.

Министърът на отбраната вече е утвърдил и преговорен екип, който започва разговори с Италия за закупуването на една или две подводници и така да бъде възстановен българският подводен флот, прекратил съществуването си след излизането от експлоатация на "Слава".

Устойчивостта на една нация в случай на агресия се определя най-вече от бойните действия по суша, като виждаме една впечатляваща устойчивост на сухопътните сили на Украйна, коментира най-висшият ни военен.

Той беше категоричен, че трябва през тази година да видим промяна на подхода в този род войски. Затова и той анонсира сериозна промяна в проекта за бойна машина на пехотата, който се провали заради твърде високи цени.

Индустриалното сътрудничество и трансферът на технологии значително оскъпяват проекта и затова предлагаме да се фокусираме чисто професионално върху възможностите на машината и поддръжката ѝ у нас, обясни адмирал Емил Ефтимов.

Той подчерта, че не бива да се фокусираме върху бройката на военните в бойната група на НАТО у нас. "Определена бройка беше преди кризата, след кризата отиваме към по-високо ниво на амбиция - има заявки от други държави да поемат основната роля (макар в началото да беше анонсирано, че групата ще е само под българско командване - б.р.), преговаряме с италианската страна", обясни адм. Ефтимов.

Новините от днес и със задна дата