петък, 29 април 2022 г.

Байдън: Работим за пренасочване на природен газ към България и Полша

  

Съединените щати ще помогнат на европейските си съюзници в доставките на природен газ за Полша и България, след като Русия спря доставките за двете страни. Това е обявил американският президент Джо Байдън, цитиран от tvpworld.com.

Американският президент добави, че САЩ няма да позволят на Москва да сплашва Европа със задържане на газ и подчерта, че нито Полша, нито България трябва да се страхуват от недостиг на газ.

Байдън също каза, че настоява Конгресът да увеличи финансирането от САЩ за Украйна в нейната отбранителна война срещу Русия.

"Ние работихме с нашите съюзници (като например Япония) и може да пренасочим нашата продажба на природен газ към тези страни директно към Полша и България. Няма да позволим на Русия да избегне санкциите със сплашване или изнудване. Няма да им позволим да използват своите нефт и газ, за да избегнат последиците от тяхната агресия", казва още Байдън.

Американският президент обяви още, че както с Япония, така се работи и с държави като Южна Корея и Катар, за да се окаже подкрепа на европейските съюзници.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен написа в Туитър, че едностранното прекратяване на договорите за газ от Газпром с Полша и България доказва, че Русия използва природните си ресурси като оръжие. Блинкен смята, че това прави Русия ненадежден доставчик.

Заместник-ръководителят на Европейската комисия Марош Шефчович обяви на среща преди дни, че министрите на енергетиката на ЕС ще търсят начини за осигуряване на доставките на газ за Европа. Той каза, че Полша ще играе "главна роля" в плановете на ЕС за диверсификация на източниците на доставки на газ.

След прекратяването на доставките на газ от Русия, Полша е в процес на осигуряване на алтернативни източници и е запазила пренос на газ от Литва. До два милиона кубически метра природен газ на ден могат да бъдат пренасяни от литовския газов терминал в Клайпеда през нов газопровод Полша-Литва.


Ограничената търговска експлоатация на газопровода ще започне на 1 май, а доставката ще достигне пълен капацитет през септември.

Полша е близо до постигането на пълна независимост от руския газ благодарение на разширяването на своя терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море и нов тръбопровод, който скоро ще изпомпва природен газ от норвежки шелфови находища към Полша.

 

Новините от днес и със задна дата