вторник, 5 април 2022 г.

Киев обвини Москва за руска провокация и в Мариупол, ударен кораб потъва на пристанището

  

Русия готви мащабна провокация в Мариупол, за да обвини в това Украйна, алармира Службата за сигурност на Украйна, съобщава агенция УНИАН. По техни данни руснаците планирали да струпат на едно място телата на загинали мариуполци, както твърдят украинските служби, "убити от самите руснаци", за да ги представят като "масови жертви на украинските войски" в града.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви в телевизионно интервю, че "военната деокупация на Мариупол е много сложна", съобщава УНИАН. По думите на украинския президент той се е договорил с турския държавен глава Ердоган за това от града да могат да бъдат извозени убитите и ранените украински военни - по суша до Бердянск, а оттам - по море. За това предложение обаче в момента се чака отговор от Путин, допълва украинската агенция.

Според Зеленски има възможност за посредничество на Турция "в тази специална мисия в Мариупол". Той посочи, че въпросът трябва да бъде изяснен в предстоящите дни и часове.

Отново от Мариупол дойде сигнал, че товарен кораб под доминикански флаг в обсаденото пристанище потъва в морето, съобщава АП, като цитира украинската страна. Твърди се, че плавателнит съд е бил ударен при руски обстрел, тъй като портът остана една от горещите точки на сражения между руските и украинските сили.

Според украинското министерство на вътрешните работи корабът е бил поразен при руски "обстрел откъм морето", което е причинило пожар в моторния отсек. Екипажът на плавателния съд е спасен, моряк е ранен, допълва ведомството. Не се уточнява колко души е имало на борда, нито граждани на кои държави са. На пристанището от първите дни на войната, повече от месец, бедства и български екипаж от 17 моряци, които бяха оставени там от нашите власти заради мините в морето.

В Николаев пък Службата за безопасност на Украйна арестува окръжния прокурор на града в обвинение за сътрудничество с руснаците и предаване на информация на противника чрез посредници, СБУ разпространи и видео от ареста на магистрата. По-рано бе оповестено, че има 10 загинали и 46 ранени при бомбардировки на град Николаев, съобщи Франс прес, цитирайки кмета Олександър Сенкевич. В неделя при атаки на руските сили срещу Николаев и град Очаков са били убити 8 и ранени 34 души, съобщи украинската прокуратура.

Новините от днес и със задна дата