сряда, 20 април 2022 г.

Норвегия дарява на Украйна френски зенитно-ракетни комплекси "Мистрал"

  

Норвегия дарява около 100 системи за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, предаде Франс прес, като се позова на норвежкия министър на отбраната, който каза, че "тази страна зависи от международната подкрепа, за да устои на руската агресия".

Министър Бьорн Арилд Грам каза, че Норвегия дарява френски зенитно-ракетни комплекси "Мистрал" с ракети с малък обсег. Норвежките въоръжени сили извеждат от въоръжение тези комплекси, но "те си остават съвременно и ефективно оръжие, което ще бъде от голяма полза на Украйна", допълни той.

Арилд Грам отбеляза, че оръжията са отпътували от Норвегия, която вече е дарила на Украйна 4000 противотанкови ракети, защитно снаряжение и друго военно оборудване.

Междувременно Украйна получи изтребители и резервни части, за да укрепи военновъздушните си сили, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, без да уточни броя на самолетите и кои са страните, които са ги предоставили, предаде Франс прес.

"Днес те разполагат с повече изтребители, отколкото преди две седмици", каза Кърби на брифинг с журналисти вчера.

"Без да навлизам в подробности за това какво доставят други страни, бих казал, че те /украинците/ получиха допълнителни самолети и резервни части, за да увеличат въздушния си флот", добави той.

Говорителят не уточни какви са доставените самолетите, но намекна, че са руско производство.

Други страни, които имат опит с този вид самолети, успяха да им помогнат да разполагат с повече функциониращи машини, каза той. Кърби отбеляза, че САЩ, които не искат да са воюваща страна в този конфликт, са улеснили изпращането на резервни части на украинска територия, но не са изпращали там самолети.

Украинската армия настоява от седмици да получи бойни самолети. Киев поиска от западните си партньори изтребители МиГ-29, каквито украинските военни вече знаят как да пилотират, но такива имат шепа източноевропейски държави.

Възможно прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ бяха против, опасявайки се, че Русия може да сметне това за твърде пряко участие на НАТО в конфликта, отбелязва АФП.

Новините от днес и със задна дата