неделя, 10 април 2022 г.

Турският министър на отбраната: Мините в Черно море може да са пуснати умишлено

  

Турският министър на отбраната Хулуси Акар е заявил, че съществува подозрение, че плаващите мини в Черно море може да са били пуснати умишлено в рамките на план, целящ миночистачи на НАТО да влязат в морето, съобщи в."Хюриет".

"Ние имаме подозрения за това дали мините не са били пуснати умишлено. Може би тези мини са били пуснати в рамките на план с цел миночистачи на НАТО да влязат в Черно море", е посочил Акар.

"Няма да пуснем военни кораби в Черно море. Няма да позволим Черно море да бъде въвлечено във войната", е изтъкнал Акар.

"Ние не знаем кой е оставил тези мини в Черно море. Те са руско производство, но въпросът за това коя страна ги е оставила, се разследва. Появяват се информации, че има около 400 мини. Ние проведохме разговори с властите в България и Румъния. Те също осъществяват мониторинг", е посочил Акар.

Той е изтъкнал също, че нормално тези мини се заключват, когато се откъснат от въжето, но при мините, унищожени от турските екипи, се е видяло, че няма такава система. "Значи дали може да са били оставени така умишлено? Ние разследваме", е заявил Акар.

От края на март насам екипите на турската подводна охрана са обезвредели три плаващи мини.

Турското министерство на отбраната съобщи тази седмица, че военноморските сили на Турция са засилили превантивните дейности по откриване и обезвреждане на евентуални плаващи мини в Черно море в контекста на инвазията на Русия в Украйна.

Новините от днес и със задна дата