събота, 16 април 2022 г.

Киев ще прекрати преговорите с Русия, ако защитниците на Мариупол бъдат ликвидирани

  

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ако украинските войници, които защитават град Мариупол бъдат ликвидирани от руските сили, продължаването на мирните преговори ще бъде абсолютно невъзможно. 

В интервю за "Украинская Правда" държавният глава бе категоричен, че колкото повече селища стават като Бородянка, толкова по-трудно ще бъде.

"Мариупол може да бъде като десет Бородянки и искам да кажа, че унищожаването на нашите военни, нашите момчета, ще сложи край на всички преговори. Това ще е мъртвата точка, моментът на необратимост, защото ние не търгуваме с територии и нашите хора. И колкото повече Бородянки има, толкова по-трудно ще бъде", добави Зеленски.

В същото интервю президентът заявява, че разговорите с Руската федерация за Мариупол продължават, въпреки че вече няма никакво доверие към преговарящите от Москва. Украйна иска прекратяване на огъня, за да отведе ранените, жените и децата, но това зависи от волята на Русия.

"Предлагат на нашите хора да се предадат. Там се отнасят по различен начин с нашите военни. И това много добре го знаете. И има военни, които мразят и е малко вероятно да бъдат спасени животи", добави Володимир Зеленски.

Най-богатият украинец - Ринат Ахметов, пък обеща да помогне за възстановяването на обсадения пристанищен град. Ахметов притежава в Мариупол два големи стоманодобивни комбинати, за които казва, че отново ще се конкурират на световно равнище.

Неговата компания "Метинвест", която е най-големият производител на стомана в Украйна, обяви, че не може да осигури поръчаните доставки, а неговата финансова и промишлена компания "Ес Си Ем Груп" да  обслужва дълговите си задължения. Частната му компания за производство на енергия "Ди ТЕК" пък е оптимизирала изплащането на задълженията в споразумение с кредиторите си.

"Случващото се в Мариупол е трагедия от глобален мащаб и е пример за геройство. За мен Мариупол е и винаги ще бъде украински град", заявява Ахметов в писмен отговор до "Ройтерс". Той допълва, че ежедневно е във връзка с управителите на "Метинвест" от заводите в града.

Вчера от компанията обявиха, че няма да работят под руска окупация и че заради обсадата производственият капацитет в металургията в Украйна е намален с повече от една трета.

Новините от днес и със задна дата