вторник, 19 април 2022 г.

Кулеба благодари за трогателния, човешки подход към украинските жени и деца, избягали от ужаса на войната и сега живеят в България / видео

  

                                         Снимка: БТА

България ще продължи да помага на Украйна според възможностите си, като досега е изпратила 185 хил. евро под формата на хуманитарна помощ през различни международни организации. Това заяви външният министър Теодора Генчовска в изявление след срещата с украинския си колега Дмитро Кулеба. От своя страна той беше категоричен, че борбата на Украйна не е само лична, но е и заради България, така че нашата държава никога да не преживява такава трагедия.

"Сега е важно целият украински народ да чувства, че всички партньори в ЕС и НАТО, както и цялата демократична общественост, подкрепят Украйна. България е малка държава, но се опитваме максимално да подкрепим украинския народ", отбеляза Генчовска и подчерта, че тази подкрепа ще продължи съобразно възможностите на държавата ни.

По думите ѝ страната ни продължава да осъществява хуманитарна помощ за Украйна, като досега МВнР е помогнало Украйна с 185 хил. евро, пренасочени през различни международни хуманитарни организации. Помощта, изпратена на Киев от БЧК, до момента възлиза на 1,5 млн. евро, уточни още Теодора Генчовска.

Тя подчерта, че вече над 90 хил. бежанци от Украйна са пристигнали у нас, бягайки от военния конфликт, а 80 000 от тях вече са получили временна закрила.

"Искам да пожелая на Дмитро, освен че има рожден ден днес, най-вече да е здрав, да има силите да продължи това, което трябва да завърши успешно. Надявам се да имаме втора среща, но в по-мирни времена и те да са скоро", каза още външният ни министър.

От своя страна Дмитро Кулеба благодари за оказаната помощ и за приемането на бежанците, като отбеляза, че за него е особено удоволствие да отбележи рождения си ден в София, която означава мъдрост.

"Най-доброто, което може да си пожелая, е мъдрост, когато взимаме важни решения", каза Кулеба.

"Осъзнаваме много добре трогателния човешки подход към украинските жени и деца, които избягаха от ужаса на войната и сега живеят в България. С цялото си сърце благодаря на България", посочи той и продължи:

"Още от самото начало на руската агресия срещу Украйна България ясно изразява и последователно подкрепя Украйна за Европейския съюз и НАТО. Сигурен съм, че България прави не заради традиционните ни приятелски отношения, но и защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море".

По думите му ставащото в Украйна е много важно за бъдещето на Черноморския регион.

"Ние не се бием само за нашата безопасност, ние се борим и за вас, за да може вие никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна. Това е обща кауза. И ние сме благодарни за цялата подкрепа, която идва от България", подчерта външният министър на Украйна.

Кулеба посочи още, че според него мирът и просперитетът идват чрез членството в ЕС, където всички европейски нации са обединени.

"Наясно съм с ролята на Русия в историята на България, може би сте наясно с ролята на Русия в историята на Украйна", отбеляза министърът и добави, че ще е вярно да кажем, че РФ в исторически план е направила неща, които оставят емоции в съзнанието на хората.

"Русия в момента е различна - унищожава, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Искам всички да разберете това. Надявам се, че ще дойде денят, когато мирът в региона ще се възстанови и ще се върнем към търговия, към културния обмен и туризъм и все повече украинци ще посещават България като туристи, не като бежанци", коментира още Кулеба и заяви, че се ангажира да направи този момент колкото се може по-близо.

Кулеба разказа и за чудесна ваканция, която е имал в България, когато е бил дете.

"За мен България заема специално място и ще посветим всичките си усилия да изградим още по-тесни отношения между нашите страни и да намерим взаимноизгодни общи проекти, които ще направят България и Украйна по-щастливи и с повече просперитет", каза на финала на изказването си Дмитро Кулеба.

Кулеба е на работно посещение в България. Той е пристигнал с кола около 22:00 часа ден по-рано. Освен с външния ни министър, Кулеба трябва да разговаря с премиера Кирил Петков и с президента Румен Радев.

Малко преди началото на войната в Украйна Теодора Генчовска беше на работна закуска с Дмитро Кулеба в Брюксел, където се проведе редовното заседание на Съвета "Външни работи".

В деня на началото на военния конфликт Генчовска трябваше и да пътува за Украйна за среща с балтийските си колеги от Литва, Латвия и Естония.

България признава и напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници, заявиха тогава от МВнР.

Новините от днес и със задна дата