сряда, 20 април 2022 г.

Ковачевски: С посещението на българската делегация, духовете на миналото се събудиха

  

"За съжаление, с последното посещение на българската делегация в Битоля, духовете на миналото се събудиха, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието, срещу които успешно се борихме. Затова напълно разбирам и усещам гнева на гражданите през изминалите дни", казва във видеообръщение във вторник вечерта премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Ковачевски заявява, че работата за укрепване на диалога и подобряване на отношенията между "двете нации до окончателното уреждане на спора" трябва да продължи. За да бъде успешен обаче този диалог, нито една от двете страни не трябва да прави крачка назад, не трябва да бъде допуснато постоянно връщане към миналото, което води до "еднодневна политическа печалба, но дългосрочно увреждане на крехките отношения", които България и Република Северна Македония изграждат.

"Страната ни получава своята независимост след Втората световна война, в която гражданите участват в антифашистката национално-освободителна война. Антифашистката ангажираност на гражданите е част от нашата национална идентичност, с която се гордеем в демократична Европа", казва във видеообръщението си Ковачевски, което завършва с това, че Република Северна Македония ще продължи реформите във всички области, които ще подготвят страната за пълноправно членство в ЕС. "Това са процеси, които водим за наше добро, за развитието на страната ни и по-добри условия за гражданите", завършва премиерът на Република Северна Македония.

Откриването на центъра на Културен клуб "Иван Михайлов"-Битоля, на което присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски , бивши народни представители и общественици, предизвика вълна от реакции в съседката ни. Откриването на клуба с името на Иван Михайлов, в присъствието на българските висши политици, беше оценено като провокация от различни политици и политически партии в Република Северна Македония, част от които настояваха държавата да вземе отношение.

На пресконференция днес министърът на външните работи Буяр Османи заяви, че не откриването на центъра, а името на Иван Михайлов е провокация, и че в друг случай представители на държавата биха участвали в откриването. Според него целта на част от присъствалите в Битоля е била да покажат, че в Република Северна Македония не се уважават човешките права. "Не позволихме създаването на такова алиби за основния наратив за нарушаване на човешките права в Република Северна Македония", каза Османи и допълни, че държавата е реагирала както трябва и след сериозен анализ на ситуацията.

Президентът Пендаровски нарече Иван Михайлов "доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война", който не може да бъде мост за сближаване между България и Северна Македония, което абсолютно не отговаря на истината. Името на Иван Михайлов ги дразни, защото е доказан антикомунист, работещ за идеята независима Македония, като Швейцария на Балканите, и е бил пречка за доста от сметките на руснаците и на Тито. Ето защо на днешните македонски сърбомани, името на Иван Михайлов още им звучи респектиращо.

Иван (Ванчо) Михайлов е български революционер, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), починал в Рим през 1990 г. - една година преди провъзгласяването независимостта на днешна Република Северна Македония.

Новините от днес и със задна дата