вторник, 5 април 2022 г.

САЩ одобриха продажба на още 8 изтребителя F-16 за България

  

Американското правителство обяви днес, че е одобрило продажбата на 8 изтребителя F-16 на България, "за да подсили сигурността" на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде Франс прес.

В комюнике Държавният департамент на САЩ заяви, че е уведомил американския Конгрес за намерението си да продаде тези изтребители и боеприпаси на източноевропейската страна за сумата от 1,67 милиарда долара. Държавният департамент не уточни дали тази продажба би могла да проправи път за предоставяне на Украйна на бойни самолети съветско производство, с каквито разполага България, отбелязва АФП.

Агенция Ройтерс, която цитира американското министерство на отбраната, уточнява, че Държавният департамент е одобрил потенциалната продажба на самолети F-16 C/D Block 70 и свързано с тях оборудване за общо 1,673 млрд. долара.

Според Пентагона основният доставчик ще е компания "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin).

Закупуването на нови 8 изтребителя F-16 Block 70 от САЩ е един от приоритетните проекти за модернизацията на въоръжените сили на Българската армия. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета. В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

В началото на февруари премиерът Кирил Петков и американското посолство съобщиха, че заради прекъсвания във веригите за доставки заради пандемията ще има забавяне от около 2 години в доставянето на самолетите от първата поръчка. 

За евентуалната нова сделка отново е нужно одобрение от парламента и предвиждането на плащанията в бюджета. Преди това ще се уточни и какъв формат ще имат плащанията - на части или изцяло - и дали България ще може да използва преференции като вече познат на САЩ клиент и по американски програми за подпомагане на партньори.

Новините от днес и със задна дата