вторник, 22 март 2022 г.

Менков: Незаконосъобразно е полицаи, а не следователи да разследват премиер (видео)

  

Незаконосъобразно е било разследването на бившия премиер Бойко Борисов и на ексминистъра Владислав Горанов да се върши от полицаи, а не от следователи, както изисква нормативната уредба. Това заяви пред медиите адвокатът на тримата от ГЕРБ, които бяха задържани миналата седмица за 24 часа в ГДНП. Защитникът им добави още, че не са били налице и условията по неотложност за претърсванията в домовете им и за арестите им.

И коментира решението на съда, който отказа да се произнесе по претърсванията и изземванията в домовете им. "Произнасянето на съда е само по отношение на трите претърсвания. Още от самото начало тезата ни е, че липсват условията на неотложност, тъй като проверката е започнала още на 10 декември миналата година", каза адвокатът и припомни, че тогава и тримата - Борисов, Арнаудова и Горанов, са се явили на разпит.

По думите му в сигнала на "Боец" се съдържат само извадки от социалните мрежи и от медиите по интервюта на бизнесмена Васил Божков. Проверката не е изпратена в прокуратурата, както е следвало да се направи, а само до вътрешния министър, който пък го е изпратил на ГДНП.

На 17 март след разпит на премиера Кирил Петков материалите по проверката стават изведнъж досъдебно производство. Това действие е било незаконосъбрзано, тъй като разследващите са знаели, че те не са следователи, а разследващи полицаи", цитира закона Менко Менков. Само следователи, по закон, имат право да извършват такова разследване на членове на МС, каквито към онзи момент са били Борисов и Горанов, каза той. Претърсванията са извършени при условия на неотложност, което се прилага, за да се предотврати укриването на доказателства или да се задържат лица, извършили престъпления непосредствено преди това, обясни адвокатът, като даде за пример арест на наркобанда.

"Липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри такива протоколи. Първо липсва неотложност и в преписката няма данни, че има налице предпоставки за неотложност. Второ става въпрос за събития в минал период - от 2014 до 2019 година. Освен това липсва компетентност. По това разследване не може разследващите полицаи да извършват обиски, изземвания и разпити на свидетели", категоричен беше Менко Менков.

Новините от днес и със задна дата