вторник, 1 март 2022 г.

Супермаркети свалят руските стоки от рафтовете си, отива си и водката

  

Магазините в Дания, Германия, Финландия, Швеция, Австралия започнаха да бойкотират и свалят от рафтовете си руски стоки.

Германската верига супермаркети "Нето норд" (Netto Nord) обяви, че незабавно ще бойкотира руските стоки, предаде ДПА.

Решението на веригата, която има около 340 магазина в Северна и Източна Германия, последва взетата по-рано мярка от компанията майка "Салинг груп" (Salling Group) - най-големият търговец на дребно в Дания.

Говорител на "Нето норд" съобщи, че всички продукти, произведени в Русия, се свалят от рафтовете в знак на протест срещу войната в Украйна. Това засяга около 15 артикула, включително сладкарски изделия, готови ястия и водка.

Компанията има магазини също така в Дания и Полша.

"Ситуацията в Украйна и ужасяващите кадри от войната вълнуват всички ни", каза Хенрик Винтер Олесен, директор по комуникациите на "Салинг груп". В Полша компанията предлага основни консумативи за агенциите, грижещи се за украинските бежанци, допълни той.

Държавните компании, които отговарят за продажбата на дребно на алкохолни напитки във Финландия и Швеция, обявиха снощи, че са изтеглили всички руски напитки от магазините, предаде Франс прес.

Финландското дружество "Алко" (Alko) уточни, че руските напитки са изтеглени и от онлайн продажби. Говорителката Ану Коскинен заяви, че ситуацията в Украйна е шокираща.

Групата предлага над 11 000 продукта, от които трийсетина руски, повечето водка.

Мярката е символична, тъй като се отнася до 0,1 на сто от оборота на "Алко", но е взета в знак на солидарност с Украйна, както сториха други финландски компании като "Ес" (S), обединяваща множество фирми, която изтегли около 50 продукта.

В съседна Швеция "Системболагет" (Systembolaget) взе подобно решение. Държавната компания реши незабавно и безсрочно да спре от продажба всички стоки от руската си гама и да отмени всички презентации на руски продукти.

В Австралия украинската диаспора принуди най-голямата верига за продажба на алкохол "Индевър груп" (Endeavour group) да спре продажбата на руска водка в своите магазини, предаде ТАСС. Пресслужбата на компанията съобщи, че руските стоки ще бъдат изтеглени от продажба в течение на няколко дни, включително и в интернет.

Продажбата на руска водка бе забранена и в някои американски щати, сред тях Пенсилвания.

Новините от днес и със задна дата