събота, 5 февруари 2022 г.

Проф. Димитров: Недопустимо е прекратяване на дейността на историческата комисия / видео

  

Недопустимо е прекратяване на дейността на историческата комисия, защото ще е в разрез с Договора за добросъседство. Има лична позиция на колегата Драги Георгиев, която не е желание да се прекъснат разговорите, а напомняне, че вниманието върху членовете на комисията в Северна Македония става натрапчиво и усещат натиск.

Притеснява ги като историци и личности, заяви съпредседателят на българо-македонската историческа комисия проф. Ангел Димитров в "Офанзива".

По думите му те възприемат Гоце Делчев като символ на обособеността им от всички други.

"Изпращането на външния министър Генчовска на честването е било с цел хармония. Не съм щастлив от начина, по който бе почетена паметта му. Това са смущаващи знаци за промяна, а не сигурни. Бих се радвал почитането на паметта се изразява масово от хората, не само като политическо мероприятие", посочи той.

И допълни, че срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден" на пръв поглед няма нищо смущаващо, но трябва да се знае каква е тази организация.

"Новата им идентичност е статистически незабележима, те са доказан изразител на сепаратистки идеи", коментира проф. Димитров. И сподели, че е израз на политическа и историческа неграмотност да твърдиш, че етническите македонци са дали сериозен принос за САЩ, а имаш предвид цялата стара емиграция.


Професорът уточни, че е имал известни резерви относно посещението на Петков в РС Македония, но сега трябва да се види какви резултати ще даде. "Ако не даде добри резултати и ентусиазмът се охлади, можем да дадем ясна оценка", подчерта историкът. И обясни, че застоят в преговорите в комисията е забележителен.

Новините от днес и със задна дата