понеделник, 14 февруари 2022 г.

Украинският посланик в Лондон обяви готовност за отказ от НАТО в името на мира, Киев опроверга

  

Може ли Украйна да се откаже от членството й в НАТО, ако тази стъпка помогне за предотвратяване на война с Русия? Украинският посланик в Лондон допусна такъв ход на Киев, но говорителят на президента Володимир Зеленски го опроверга. В коментар по темата битанският министър, отговарящ за въоръжените сили, Джеймс Хийпи заяви, че Великобритания би подкрепила такова решение, ако правителството на Украйна реши това.

Украйна има обещание от 2008 г., че в крайна сметка ще получи възможност да се присъедини към НАТО, което пък ще доближи Алианса до границите на Русия. През февруари 2019 г. Върховната Рада одобри изменения в конституцията, които засилват стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО. Към момента страната има статут на партньор на НАТО с повишени способности. Според Путин все по-силните връзки на Украйна с пакта може да я превърнат в площадка за ракети на НАТО, насочени към Русия. И Русия трябва да наложи "червени линии", за да осуети това.

Дипломат: Кие може да се откаже от стремежа към НАТО

Украйна може да се откаже от стремежа си към присъединяване към НАТО, за да избегне война с Русия, заяви украинският посланик в Лондон в заявка за сериозна отстъпка към Москва в отговор на струпването на руски сили по общата граница на двете страни, предаде Ройтерс.

Посланик Вадим Пристайко, който е и бивш външен министър, посочи пред Би Би Си, че Украйна има желание да бъде "гъвкава" в целта си за членство в Северноатлантическия пакт, което членство според руския лидер Владимир Путин може да предизвика война.

"Можем - особено при подобни заплахи и изнудвания и натиск", заяви дипломатът в отговор на въпрос дали Киев може да промени позицията си спрямо членството в НАТО.

Киев опроверга такъв ход

Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО и ЕС е приоритет, записан в украинската конституцията, заяви днес говорител на президента Володомир Зеленски в отговор на изявлението на посланик Пристайко, предаде Ройтерс.

Курсът за присъединяване към НАТО и ЕС "не само е отразен в конституцията, но също така се ползва с пълното съгласие на властите и обществото", каза пред Ройтерс говорителят Сергий Никифоров.

"Господин посланикът използва думата "гъвкавост". Мисля, че трябва да му бъде дадена възможност да обясни какво точно е имал предвид".

Посланикът на Украйна във Великобритания разясни какво е имал предвид с изказването си пред Би Би Си, предаде Ройтерс. Той поясни, че Украйна е готова на отстъпки, за да избегне война, но че тези отстъпки не са свързани с намерението на страната да се присъедини към НАТО. Посланикът подчерта, че Украйна няма да се откаже от опитите си да се присъедини към алианса. Пристайко каза за Би Би Си, че е благодарен за възможността да уточни какво точно е имал предвид.

Великобритания готова да подрепи Украйна, ако се откаже от НАТО

Британският министър, отговарящ за въоръжените сили, Джеймс Хийпи коментира съобщенията, че Украйна е готова да се откаже от членството си в НАТО като отбеляза, че Лондон ще приеме подобно решение, тъй като има и други страни в Европа, които се избрали този път и с които алиансът е в много дори отношения.

Според него нападение срещу Украйна може да бъде извършено без предизвестие и допълни, че Великобритания ще приеме всяко решение на Украйна по повод на членството й в НАТО.

Той обаче не вярва на предположенията, че Украйна може да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО и това сега е официалната политика. Суверенно право на Украйна е да стане член на блока и ние твърдо я подкрепяме, заяви Джеймс Хийпи.

В интервю по Скай нюз Джеймс Хийпи заяви, че Лондон все още се надява, че струпването на войски от Русия е само "дипломатически лост", но тяхната численост го кара да се опасява, че нападението става все по-неизбежно. Хийпи допълни, че според него Европа никога не е била толкова близо до война за последните 70 години.

Малко по-късно в интервю за Би Би Си Хийпи каза: "Има 130 000 руски войници по границите с Украйна и още хиляди на бойни кораби и подводници в Черно море и Азовско море. Ако това е само шоу в подкрепа на дипломатическите ходове на Русия, то не би изисквало цялата тази логистика, горивото, медицинските запаси и харчене на средства, ето защо нападението изглежда все по-вероятно".

Всичко това налага дипломатическите усилия за решаване на кризата да продължат с още по-голяма активност, изтъкна министърът.

Новините от днес и със задна дата