събота, 26 февруари 2022 г.

Хотели във Варна са готови да приемат пристигащите от Украйна, осигуряват 2000 места

 

                                  Снимка: БТА 

Близо десет хотелиери вече изразиха готовност да настаняват пристигащи от Украйна, осигурените места към момента са около 2 хиляди, каза днес новият областен управител на Варна Благомир Коцев, цитиран от БТА, който посрещна двата автобуса с първите евакуирани от Одеса. Той уточни, че базите не са само в града, а и в курортните комплекси в района.

По думите му все още не е ясно кой ще поеме изхранването им, както и режийните разходи за ток и вода. Според него решението по тази тема ще се вземе на национално ниво, както и как ще се процедира с уреждането на документите на хората.

В понеделник ще бъде свикан новият Областният координационен щаб във Варна, допълни Коцев. В него ще влязат представители на общината, МВР, здравната инспекция и другите институции, които могат да помагат на бежанците. По думите на Коцев вероятно през близките дни ще има нужда от настаняване на много хора, но към кого да се обръщат тези, които пристигат с личните си автомобили, ще стане ясно в понеделник.

Повечето от пристигналите с автобусите казаха, че има при кого да отседнат в България. Татяна Димова от Одеса сподели, че съпругът ѝ е българин, синът ѝ също има българско гражданство. Тя разказа, че са прекарали последната нощ в бомбоубежище в Одеса, защото е имало взривове. Там обаче са останали майка ѝ, братята ѝ, сестрите ѝ. Според Димова близките ѝ трудно ще избягат от Украйна, защото не могат да оформят документите си.

Почти идентичен бе и разказът на Лилия Себова, чийто съпруг също е български гражданин. Тя и дъщеря ѝ ще се настанят при приятели в страната ни, но родителите ѝ са останали в Одеса и вероятно няма да успеят да отидат никъде.

Хората разказаха, че са пътували добре и спокойно. Един от съдействалите за това - Гешо Любенов, собственик на туроператорска фирма, изрази благодарност към Генералното консулство в Одеса, както и към всички наши дипломати в Молдова и Румъния.

Организацията за пътуването на автобусите беше перфектна, допълни Любенов. Той разказа, че са отпътували по Одеса по път, различен от традиционните маршрути. Пътували са до границата с Молдова с полицейски ескорт.

Опашката беше към 10 километра - автомобили, камиони, автобуси, пеша, беше ужасно, разказа Любенов.

Според него струпванията се дължат на забраната мъжете да напускат Украйна. Тази е и причината с първите автобуси от Одеса да пристигнат най-вече жени и деца. Малцината мъже в колите са българи.

Новините от днес и със задна дата