петък, 28 януари 2022 г.

SMS-гейт за Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer: Ще разкрият ли чатовете им преди сделката

  

Омбудсманът на Европейския съюз разкритикува днес Европейската комисия за това, че не е разкрила текстови съобщения, които председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и директорът на компанията "Пфайзер" Алберт Бурла са си разменили преди сключването на сделката за ваксините срещу КОВИД-19, предаде Ройтерс.

В интервю през април Фон дер Лайен разкри, че е разменяла текстови съобщения с Бурла в продължение на месец, докато са преговаряли за сключването на договор за доставка на ваксини. В отговор на запитване за достъп до публична информация от журналист ЕК е отговорила, че няма записи на разменените между двамата текстови съобщения.

"Липсата на особена реакция на това запитване за достъп до публична информация означава, че не е направен опит да се установи дали изобщо е имало такива съобщения. Това не отговаря на основателните очаквания за прозрачност и административни стандарти в ЕК", каза омбудсманът Емили О'Райли, която поиска също ЕК да провери отново за наличието на съответните съобщения и да отговори на препоръките до 26 април. "Омбудсманът заключи, че става въпрос за лошо управление", посочи институцията в изявление.

Препоръките на омбудсмана не са юридически задължаващи, но обикновено водят до засилен контрол от страна на Европейския парламент.

"ЕК е станала по-малко прозрачна, по-малко подотчетна пред ЕП и откровено казано по-откъсната от европейската демокрация", каза либералната евродепутатка София ин'т Велд, която е от същата парламентарна фракция в ЕП, от която е и партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред".

Сделката, сключена след преговори чрез текстови съобщения и телефонни разговори, както признава самата Фон дер Лайен в интервю за в."Ню Йорк таймс", е най-големият договор, подписван някога за доставка на ваксини срещу КОВИД-19, като ЕС се ангажира да купи 900 милиона дози ваксини на "Пфайзер"/ "Бионтех" с опция за покупка на допълнителни 900 милиона дози.

Стойността на сделката е 1,8 милиарда евро.

Когато сделката бе официално обявена през май, ЕС вече бе подсигурил стотици милиони дози ваксини от няколко фармацевтични компании, включително още 600 милиона дози от "ПФайзер"/ "Бионтех" по два предишни договора с двете компании.

Малко по-късно Европейската комисия не потвърди и не отрече дали има запис от съобщенията, обменяни между председателя на комисията Урсула фон дер Лайен и директора на производителя на ваксини "Пфайзер" Алберт Бурла.

Комисията може да помисли за промяна на политиката за достъп до информация, за да се включат повече средства за комуникация, заяви днес говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси. Той уточни, че действащата политика предвижда запазването на документи, чието съдържание има съществена връзка с дейността на ЕК.

По неговите думи текстовите съобщения не се разглеждат засега като документ и затова не попадат в обхвата на правилата. Според говорителя правилата не предвиждат всяко разменяно съобщение да се пази.

Говорителят заяви, че Фон дер Лайен е общувала с кого ли не, за да осигури достатъчно ваксини против ковид за европейците. Той поясни, че в преговорите с производителите на препаратите са участвали представители на ЕК и на държавите от ЕС.

Според него това, че Фон дер Лайен и Бурла са си писали съобщения, е обяснимо, защото са обсъждали въпрос от висок обществен интерес. Говорителят заяви, че ЕК ще отговори на европейския омбудсман дали съобщенията се пазят.

Новините от днес и със задна дата