четвъртък, 20 януари 2022 г.

Проф. Илко Гетов: До май ще има обновени COVID ваксини, ще се слагат веднъж годишно

  

Няма друга ефективна стратегия за справяне с пандемията освен ваксинирането, трябва да се даде зелена светлина за версия 2 на ваксините, които да се слагат веднъж годишно. Препоръчва се обновената ваксина на "Пфайзер" и "Модерна".

Очаква се да бъдат предоставени за одобрение през март месец и в края на април, началото на май да разполагаме с тях. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му се очаква в следващия сезон коронавирусът да стане ендемичен.

"Разработва се комбинирана ваксина за коронавирус и сезонния грип, което е на ранен етап", добави той.

Според него физическото доставяне на лекарствата срещу COVID-19 ще стане след известен период от време, тъй като се изисква технологичен процес.

"Лекарствата са 2, но те няма да решат генерално проблема с общата защита на хората. Тези лекарства не могат да се използват масово, няма да бъдат без лекарско предписание, доста скъпи са, по всяка вероятност няма да ги има по аптеките", допълни проф. Илко Гетов.

Той поясни, че те се приемат в първите два-три, максимум до 4 дни и спират размножаването на вируса, предпазват от хоспитализация и смърт.

"България е поръчала тези лекарства. Данните показват, че имат странични ефекти", добави проф. Илко Гетов и припомни, че сертификатът след бустерна доза важи 1 година.

Според проф. Илко Гетов честото прилагане на бустерни дози от едни и същи ваксини в рамките на следващата година не е най-подходящата стратегия за справяне с пандемията.

"Бустерите не би трябвало да се препоръчват като стратегия, но само бустерите, сами по себе си, не водят до необходимото ниво на защита. В България големият проблем е капацитетът на здравната система, далеч сме от 50% ваксинирани. Не можем да си позволим разхлабване на мерките поради наслагване на двете вълни на Делта и Омикрон, както и заради ниското ваксинално покритие", подчерта проф.

Илко Гетов и отбеляза, че мерките - дистанция, дезинфекция, носене на маски и ограничаване на събирането на много хора трябва да останат в сила.

Според проф. Гетов на този етап Планът за справяне с пандемията на правителството е работещ, но по думите му трябва да се създадат денонощни COVID зони, а също и да се добави показател като наличието на персонал в болничните заведения.

Новините от днес и със задна дата