четвъртък, 20 януари 2022 г.

Прецедент! ВКП ПОГНА СПЕЦ. ПРОКУРОР АНГЕЛ КЪНЕВ ПОД НАТИСКА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

 

Вятърът на промяната яко е задухал в прокурорската колегия и съвсем скоро се очакват повече от интересни размествания на пластовете. Наши източници от Съдебната палата ни увериха, че от края на м.г. ВКП разследва “специалния” прокурор Ангел Кънев по няколко члена от НПК, касаещи престъпления по служба, лично облагодетелстване и търговия с влияние.

Последното се изразявало в приемане на подкупи в особено големи размери от няколко знакови бизнесмени и последващо поемане на задължения пред тях да организира “ударна група” за тормоз на лица и фирми, които са неудобни на поръчителите, пише skandalno-bg.com

Групите се състояли от множество различни по ранг и местоназначение служители, магистрати и представители на различни агенции в изпълнителната власт. Те имали задача по всички възможни начини да нанасят вреда на поръчаните от спец.прокурора физически и юридически лица, твърдят източниците ни. От информацията, с която разполагаме става ясно, че е образувана преписка срещу Ангел Кънев за това, че е получил “материали” и по всяка вероятност парични облаги от собствениците на дружествата “Агрион” и “Винпром Пещера”, за да отстрани от пътя им техния конкурент “Винпром Карнобат”, както и бизнесмена Миню Стайков. За награда Кънев се сдобива със земеделски земи в защитени зони, фиктивно закупени от “Агрион”, но на цени доста под пазарните – факт, който беше шумно огласен в разследване на “Свободна Европа” от май 2019 г.

В момента разследващите събират данни какви други облаги би могъл да е получил прокурора като за целта анализират цялото му движимо и недвижимо имущество, което апропо надхвърля значително доходите на един магистрат. За да обясни неприлично високия си стандарт, Ангел Кънев тръбял наляво и надясно, че има брат милионер в Англия и благодарение на финансовите му инжекции можел да си позволи да живее като принц, без да се съобразява със скромната си бюджетна заплата. Дебелашките хвалби са на път да му изядат главата, т.к от ВКП извършват детайлна проверка на митичния “англичанин” – какви доходи е декларирал, платил ли е данъци върху тях, както и какви трансакции е правил по сметките на българското си братче.

В допълнение от ВКП разследват аналогични случаи от практиката на прокурора за да изяснят срещу кои други фирми и бизнесмени организираната група на Ангел Кънев е прилагала мръсните си похвати. Проверяващите били наясно, че и по други дела групата е съчинявала доклади, протоколи и ревизионни актове, както и че в разрез със закона е подавала към медиите изопачена информация, с цел действията на “ударната бригада” да изглеждат приемливи, обосновани, а другите контролни органи да бъдат “приспани”, че всичко се върши по закон. Очаква се участниците в магистратското ОПГ да бъдат подложени на полиграф за да се установи тяхната роля в деянието.

Сега е ред КПКОНПИ също да се активира , разследвайки както Ангел Кънев, така и неговите помагачи от групата. Но най-вероятно Комисията няма да се задоволи с дребните  риби и ще се огледа в хората около “Винпром Пещера”, финансирали престъпните начинания на спецпрокурора.

Истинската цел на проверките била да се установи дали Атанас Петров и Антон Щерев са си плащали данъците и дали са декларирали яхтата в Турция, както и къщите и имотите, придобити през последните години. 

На мушката на проверяващите също е как и на какво основание Ангел Кънев разполага с лична охрана, а също кой позволява подобна екстра на държавен служител. ВКП са получили сигнали, че Кънев всячески парадирал с частната си армия и по този начин въздействал на психиката на редовите държавни служители, с които влизал в контакт. Наплашени от дебеловратите гардове, чиновниците лесно били склонявани са му се подчинят и да нарушат закона за да си нямат ядове, възмущават се запознати с разследването.

Наблюдатели, пожелали анонимност коментираха, че ако амбициозният план на ВКП се реализира от край до край, това ще е първият случай в най-новата ни история висш магистрат и неговите помагачи да се разследват реално, с цел да се уличат в престъпления, най-вече с корупционен характер, и така да се анонсира пред европейските ни и презокеански партньори, че в България няма недосегаеми магистрати.

Преди няколко дни, BurgasNovinite.BG отправи запитване към Върховна касационна прокуратура, има ли постъпил сигнал за нарушения по служба на магистрата от Специализираната прокуратура - Ангел Кънев, ако има постъпил такъв сигнал - има ли образувана проверка по него? Все още очакваме отговор на зададения въпрос!

Новините от днес и със задна дата