петък, 21 януари 2022 г.

ГЕРБ-СДС поиска изслушване на премиера заради искането на Русия за изтегляне на войски на НАТО

  

ГЕРБ-СДС поиска в парламента да бъдат поканени министър-председателят, министърът на външните работи и министърът на отбраната, за да обсъдят заедно заплахите срещу националната сигурност на Република България. Предложението беше направено от председателя на групата Десислава Атанасова.

Току що Министерство на външните работи на Русия обяви, че желае НАТО да изтегли войските на Алианса от България и Румъния, като начин за започване на преговори, каза Атанасова, като се позова на информация на Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите ѝ, това пряко засяга суверенитета на Република България. Затова правя процедура да бъдат поканени министър-председателят, министърът на външните работи и министърът на отбраната, за да можем да обсъдим заедно заплахите срещу националната сигурност на Република България, посочи тя.

Атанасова изрази надежда, че председателстващият заседанието Кристиан Вигенин ще се съобрази с това тяхно искане, оценявайки сериозността на ситуацията, и ще направите всичко необходимо да има Председателски съвет и да бъдат обсъдени конкретните заплахи за националната сигурност на България и евентуални бъдещи реакции или решения.

Кристиан Вигенин каза, че ще информира председателя на Народното събрание /НС/ Никола Минчев за искането. Не съм убеден, че веднага в тази почивка може да се случи нещо, но приемам вашата загриженост и вероятно НС ще трябва да реагира по някакъв начин, коментира той.

Днес премиерът и министрите така или иначе трябва да се явят на парламентарен контрол.

Новините от днес и със задна дата