петък, 28 януари 2022 г.

Бойко Рашков: Разследват общинар от Варна, ръководил престъпна група

  

                                  Снимка: "Булфото"

В началото на 2020 г. Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу длъжностно лице от администрацията на община Варна за това, че от януари 2016 г. е ръководил и участвал в престъпна група за измами и документни престъпления. Това стана известно от отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос от народния представител Цончо Ганев по време на парламентарния контрол.

Рашков разказа, че в службата за борба срещу организираната престъпност във Варна е постъпила през 2019 г. информация за незаконни действия от страна на служители - експерти в администрацията на община Варна. Данните били, че са получавани и разпределяни облаги, с което бюджетът на общината е бил ощетен в големи размери. Направена е била справка, като били събрани данни за корупционна дейност, която е изпратена на Спецпрокуратурата. 

През февруари 2020 г. прокуратурата е образувала досъдебно производство. В хода на разследването са били проведени множество разпити и експертизи. През октомври 2021 г. е бил изпратен доклад на наблюдаващия прокурор. След това Спецпрокуратурата е изискала материалите от досъдебното производство, но до настоящия момент няма получени указания към органите на МВР, обясни министър Рашков.

На въпрос във връзка с провелия се на 12 януари пред сградата на НС протест против зеления сертификат, организиран от партия "Възраждане", министър Бойко Рашков отговори, че по данни на МВР на събитието са присъствали приблизително около 4-5 хиляди души. Двама души са били задържани, като в автомобила на единия са били открити незаконно притежавани боеприпаси - пълнител с бойни патрони. При ескалацията на протеста пред сградата на Народното събрание са пострадали 11 полицаи. Няма данни за хоспитализирани граждани. Имало е притиснати граждани, на които е било оказано съдействието от полицаи и им е била оказана медицинска помощ.

По думите на министър Рашков полицията е проявила "изключително толерантно отношение към протестиращите". Той припомни, че полицейските служители са работили без щитове и лични средства за защита, като така "дадоха знак на протестиращите, че не са техни противници".

Новините от днес и със задна дата