понеделник, 24 януари 2022 г.

Заведенията изригнаха: Ето какво ще направим с новите ви ограничения

 

Най-вероятно заведенията ще бойкотират новата ограничителна заповед, в противен случай ще фалират. Това обяви пред БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

Повечето колеги в бранша, които не фалираха, са изправени до стената, категоричен е Емил Коларов. 

„Аз предполагам, че най-вероятно ще бойкотират всички тази заповед, защото няма никаква логика в нея. Ако не я бойкотират, това означава да фалират веднага“, каза той. 

Емил Коларов поясни, ще на днешната среща на представители на бранша ще се реши и ще бъде обявено как точно ще се действа.

„Ние сме един от малкото сектори, да не кажа почти единствен, които бяхме наистина принудени да въведем зелен сертификат, да ваксинираме персонала си или да се правят тестове през два дена. Всички, които работят в нашия бранш, са със зелен сертификат и по наши данни поне 80% от тях са ваксинирани“, коментира Коларов и подчерта, че са най-ваксинираният бранш. По думите му РЗИ налага рестрикции точно на най-ваксинирания бранш.

Емил Коларов посочи защо смятат за антиваксърски новите ограничения, наложени със заповед на столичната РЗИ.

„Тези хора не знам имат ли пиари, нямат ли пиари. Явно там им куца много и на новите, и на старите, в момента много им куца. Не знам каква е тази политика хората да ги накарат да се ваксинират, като казват де факто, че зеленият сертификат или тези, които са се ваксинирали, отново – точно те и само те, ще бъдат подложени на рестрикции.“

Запитан за загубите от въвеждането на зеления сертификат Коларов коментира:

„Фалират заведения всеки ден, а загубите са колосални. Не само че загубихме много голяма част от клиентите. Ние загубихме много голяма част и от персонала, който напусна, за да отиде да работи на места, където не им искат зелени сертификати.“

Тези заповеди, които в момента се издават, никой по места не е консултирал с бизнеса, категоричен е Емил Коларов. 

„Искаме оставката на Кунчев вече сигурно за десети път. Още отпреди две години я искаме оставката на този човек“, припомни Емил Коларов.

„На всички, които вървят срещу нашия бранш, ние ще им искаме оставките. Ще има протести и този път протестите няма да бъдат такива, каквито бяха последните ни протести.“

Коларов попита още как тези, на които им е забранено да работят, ще си платят сметките за ток за декември.

Новините от днес и със задна дата