петък, 28 януари 2022 г.

Много важни новини за пенсиите у нас

  

Средното увеличение на пенсиите е 12.9%. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Пенсионерите с новия бюджет ще получат преизчисления на пенсиите от 25 декември 2021г. По-висока лична пенсия, в сравнение с миналата година е от 8.8% до 22.3% за различните пенсии. Естествено е да има различния в увеличението, което всеки получава, защото едни хора са работили 15 г., а други - 40, коментира Лазаров.

Това преизчисление отчита приноса на лицето към системата, като продължителност на внасяне на осигуровки. Всички пенсионери ще получават по-високата си пенсия, до края на юни ще получават и COVID добавка, която е в размер на 60 лв.

По думите му в началото на юли се очаква осъвременяване на пенсиите по швейцарско правило, където минималният процент за повишение е 6.1%.

Предстои анализ за търсене и засилване на връзката, осигурителния принос и това, което получаваш, каза Лазаров.
Зам.-министърът на труда и социалната политика коментира и нивата на безработица в България.

С антикризисните и традиционните мерки задържаме равнище на безработица под 4.9 на сто, което се доближава до естественото равнище относително благоприятно за икономическата система.

Новините от днес и със задна дата