сряда, 5 януари 2022 г.

"Протягаме ръка" към Скопие с 5 работни групи

  

Протягаме ръка за това да започне един конструктивен диалог. Това заяви Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков по темата за отношенията на страната ни с Република Северна Македония.

Тя увери, че българската позиция ще продължава да бъде добре защитена и аргументирана, а съществуващата рамка надградена със сформиране на 5 работни групи, които да обсъждат конкретни теми.

Всяко от българските министерства ще предложи въпроси, които да бъдат повдигнати на предстоящата среща между премиера Кирил Петков и номинирания за същия пост в Северна Македония Димитър Ковачевски. Това съобщи още Лена Бориславова. Новият кандидат за премиер на СДСМ след оставката на бившия лидер Зоран Заев заяви веднага след номинирането си в последните дни на 2021 г., че ще покани Петков в Скопие след като бъде избран. Вчера пък стана известно, че до македонската столица е пътувала съветникът на Петков по външнополитическите въпроси Весела Чернева.

Северна Македония бе тема и в Народното събрание 

Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" заяви: Не мисля, че следва да търгуваме членството на РСМ в ЕС

Коментарът му е свързан с публикацията на лидера на "Има такъв народ", коалиционен партньор в управлението, Станислав Трифонов по повод еврочленството на РСМ и отпадането на визите за влизащите в САЩ български граждани.

По-рано пред медиите в НС депутатът от ИТН Станислав Балабанов обясни, че Трифонов е изразил личната си гражданска позиция, но ИТН продължават да се придържат към коалиционното споразумение. Фундаментът, на който трябва да стъпваме в отношенията си с Република Северна Македония, е Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подчерта той. Идеята за визите е надграждане, добави Балабанов.

Не мисля, че правилният подход е да търгуваме нашите отношение с ЕС и РСМ, мисля, че трябва да останем в рамките на договореното в коалиционното споразумение, а именно - да разширим диалога си с РСМ, и това да са нашите основни приоритети, подчерта Мирослав Иванов. Според него нужно е да насочим разговора към засилване на икономическото сътрудничество, както премиерът Кирил Петков е споменавал неведнъж - да се изгради жп линията София-Скопие и евентуално да се помисли за откриване и на самолетна линия.

Следва да запазим добрия тон, убеден е зам.-председателят на парламента от ПП.

Няма как да има различия в коалицията по темата Република Северна Македония, комуентира Тошко Йорданов от ИТН пред журналисти в парламента. 

"Различия ще има, само ако някой от коалиционните партньори реши, че позицията на България трябва да бъде променена от вида, в който е. Тогава да, това ще е нарушение на коалиционното споразумение. Но дълбоко се съмнявам, че някой ще рискува разваляне на коалиционното споразумение заради това", каза Йорданов.

Той посочи, че в коалиционното споразумение за Република Северна Македония /РСМ/ пише, че позицията на България е такава, каквато е - не се променя, и оттам нататък има надграждане. Надграждане е създаването на допълнителни комисии, които са записани, отбеляза Йорданов. По думите му, надграждане е и предложението на "Има такъв народ". И то не е към РСМ, а към нашите партньори в НАТО и в ЕС, че тези два проблема е крайно време да бъдат решени, допълни той.

В началото на седмицата в позиция във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов се обърна към партньорите ни от НАТО и ЕС - "след като толкова държите ние да подкрепим Северна Македония за преговори за членство в ЕС - постъпете партньорски към нас, както искате ние да сме ви партньори - без визи за САЩ и веднага в Шенген".

Припомняме, че първа повдигна въпроса председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която заяви: 

"Наред с редицата кризи във вътрешнополитическия живот на страната, България е поставена в сложна ситуация по отношение на започването на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. По време на управлението на ГЕРБ беше изграден национален консенсус по тази тема, който е валиден и днес. Политическата криза отслаби позицията на страната ни в международен план и оттук нататък трябва да положим необходимите усилия заедно да защитим българските национални интереси в региона. Това е огромна отговорност към българското общество, към българската история и към хилядите наши прадеди, които дадоха живота си за свободна и обединена България."

Депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев също коментира темата пред журналисти, като каза, че позицията им винаги е била, че българската история, българската култура и българският национален интерес не са обект на търговия. Гаджев подчерта, че България следва да изпълнява позицията, изложена в декларацията на Народното събрание от 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС.

"Явно има липса на идеи как да се реши въпросът с РСМ и това води до задънена улица за правителство", смята депутатът. Той каза, че през следващите седмици от ГЕРБ-СДС ще поставят въпроси по тази тема, за да се изясни каква е позицията на правителството.

Новините от днес и със задна дата