сряда, 5 януари 2022 г.

Нови правила за пътуване до 4 държави

  

В първите дни на януари в сила влязоха нови правила и ограничения за пътуване до редица страни. Ето какво трябва да знаете, ако ви предстои пътуване до Кипър, Израел, Куба или Черна гора. 

Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички

От 4 до 15 януари включително всички пътници, които влизат в Кипър, независимо от техния ваксинационен статус, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди пристигането им в страната. Новото правило е в сила за всички лица над 12 години и е въведено във връзка с разпротрастрението на варианта Омикрон.

Израел отваря границите си за ваксинирани и преболедували

Израелските власти взеха решение от 9 януари да приемат на територията си чужденци, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, стига да идват от "оранжеви" (с умерене риск) страни. Към момента България е оранжева страна в списъка на израелските власти (списъкът е тук). Тези пътници ще трябва да си направят PCR или антигенен тест преди качването на борда на самолета, да попълнят формуляр, да си направят втори PCR тест на летището, като останат изолирани у дома или в хотела си 24 часа или докато излезе резултатът от теста им (което събитие се случи първо).

Черна гора въвежда ограничения за българи

Българските граждани, които пристигат в Черна гора между 2 и 12 януари 2022 г., следва да представят удостоверение за извършена ваксинация срещу COVID-19 или доказателство за преболедуване, като и в двата случая е необходимо да притежават и един от следните документи:

- отрицателен резултат от PCR тест, проведен в рамките на 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора, или

- отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория в рамките на 48 часа към момента на влизане в Черна гора.

Очаква се нова информация за правилата след 12 януари спрямо епидемиологичната обстановка..

Нови правила за влизане в Куба

От 5 януари Куба въвежда нови правила за влизане в страната заради разпространението на Омикрон. В страната вече ще се допускат само напълно ваксинирани чужденци, като те ще трябва да представят и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната.

Сертификати няма да се изискват от лицата до 12 години, както и от възрастни, които имат медицински противопоказания за ваксинация. На границата на случаен принцип ще се тестват пристигащи от високорискови зони.

Новините от днес и със задна дата