неделя, 9 януари 2022 г.

164 са вече жертвите от размириците в Казахстан, сред тях 16 униформени и 3 деца

  

Броят на загиналите по време на безредиците в Казахстан възлиза на 164 души, предадоха световните агенции, като се позоваха на телевизия Хабар 24, която пък се позовава на данни на казахстанското министерство на здравеопазването.

103 са жертвите в Алмати, 8 - в Алматинска област, 21 - в Къзълординска област, 10 - в Жамбилска област. Пострадалите са 2265, от които около 1100 в Алмати. Сред убитите има три деца - две момчета на 11 и на 15 години и едно момиче на 4 годинки, допълва БТА.

Сред жертвите са 16 представители на силите за сигурност, предава ТАСС, като се позова на пресслужбата на министерството на вътрешните работи. Има и над 1300 ранени полицаи, военни и бойци от Националната гвардия.

Над 5100 души са задържани за участие в безредици. Полицията е задържала около 300 човека при опит да напуснат Казахстан, съобщи още вътрешното министерство.

Казахстанското министерство на търговията увери, че няма проблем със снабдяването с храни. На стоковите борси обаче се препоръчва да не възобновяват работа, докато ситуацията в страната не бъде стабилизирана.

Обстановката в столицата Нур Султан е спокойна, общественият транспорт се движи, а кабелната интернет връзка е възстановена, предаде кореспондент на ТАСС. Той обаче уточни, че мобилният интернет остава спрян.

В Алмати - най-многолюдният казахстански град, който се превърна и в епицентър на безредиците - супермаркетите отново ще отворят, но с намалено работно време.

Въздушният транспорт в Казахстан постепенно се възстановява, а за днес е планирано да бъдат изпълнени 38 международни полета, а 29 са били анулирани, съобщи министерството на индустрията и инфраструктурното развитие.

Летището на Алмати като цяло вече има техническа готовност да възобнови работа. Това обаче ще стане, когато ситуацията в града бъде стабилизирана, съобщават още от министерството на индустрията.

На 2 януари в редица населени места в Казахстан започнаха протести срещу поскъпването на горивата. След няколко дни те преминаха в масови безредици и нападения срещу властта в много градове, отбелязва ТАСС.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев се обърна за помощ към съюзниците от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Доминираният от Русия военен блок бързо изпрати в централноазиатската бивша съветска република миротворци, които вече изпълняват възложените им задачи.

Казахстанските власти обявиха, че конституционният ред е възстановен в цялата страна на 7 януари. Най-сложна остава ситуацията в Алмати, отбелязва ТАСС.

Ето и каква позиция разпространиха от посолството на Република Казахстан у нас относно събитията в страната:

1. На 2 януари 2022 г. в района на Мангистау в западната част на Казахстан започнаха демонстрации срещу повишаването на цените на дребно на втечнения нефтен газ (пропан-бутан). Протестиращите поискаха намаляването им до предишното ниво и решаването на редица социално-икономически въпроси.

2. По нареждане на президента правителството на Република Казахстан реагира бързо на исканията на гражданите и предприе мерки за намаляване на цените на газа, както и въведе мораториум върху повишаването на цените на социално-значими хранителни продукти, горива и смазочни материали и комунални услуги.

3. Всички лица, задържани преди това по време на неразрешени акции, бяха освободени.

4. След като бяха изпълнени исканията на протестиращите в района на Мангистау, започнаха демонстрации със сходни искания във всички големи градове на страната.

5. На 4 януари 2022 г. президентът на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев призова гражданите да не се поддават на провокации на фона на митингите срещу повишаването на цените на газа, да се стремят към взаимно доверие и диалог. Президентът поръча правителството на Република Казахстан и местните власти да намерят мирни форми за решаване на проблемите чрез диалог с всички заинтересовани страни въз основа на зачитане правата и свободите на гражданите.

6. Тези действия показаха ясна политическа воля и желание за разрешаване на различията чрез диалог, потвърждавайки ангажимента на властите към концепцията за "Чуваща държава".

7. За съжаление протестите в редица големи градове бяха използвани от терористични, екстремистки и престъпни групи за ескалиране на ситуацията и насилствени действия. В тази връзка, президентът разпореди да се вземат спешни мерки за предотвратяване на безредици и обяви въвеждането на извънредно положение в цялата страна.

8. Въпреки предприетите мерки, по-нататъшната ескалация на насилието се дължи на масови въоръжени нападения срещу административни институции, полицейски служби, военни бази, цивилни, включително медици, пожарникари и журналисти.

9. Най-тежката ситуация се е развила в град Алмати, където терористите са превзели кметството, местната резиденция на президента на Република Казахстан, градските служби на полицията, Комитета за национална сигурност, прокуратурата, студията на редица телевизионни компании.

Международното летище в Алмати, където се намират самолети на местни и чуждестранни авиокомпании с пътници на борда, също бе превзето от терористи.

10. Анализът на ситуацията показа, че Казахстан е бил подложен на въоръжена агресия от добре координирани терористични групи, обучени в чужбина. Според предварителните данни, сред нападателите има лица, които имат опит с участието в "горещи точки" от страна на радикални ислямистки групировки.

Терористичните групи се появиха чрез активирането на така наречените "спящи клетки". За съжаление, правоприлагащите органи в Казахстан не бяха подготвени за такива масирани и координирани атаки в различни региони едновременно.

11. Ако първоначално митингите в Западен Казахстан бяха мирни и поставиха искания от социално-икономически характер, участниците в последвалите масови безредици не поставиха конкретни икономически и дори политически искания. Те нямаха намерение да преговарят с властите, а бяха насочени към насилствено сваляне на конституционния ред.

12. Във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в страната, президентът на Република Казахстан Токаев встъпи в длъжност като председател на Съвета за сигурност на Република Казахстан. На 6 януари той издаде заповед за започване на антитерористична операция в страната, насочена към премахване на заплахите за националната сигурност и защита на живота и имуществото на гражданите на Казахстан.

13. Обективно оценявайки ситуацията, президентът на Република Казахстан бе принуден да се обърне към държавите-членки на договора за колективна сигурност (ОДКБ) с молба за изпращане на мироопазващи сили за подпомагане стабилизирането на обстановката в републиката.

14. Правното основание за разполагане на колективните мироопазващи сили на ОДКБ в Казахстан са членове 2 и 4 от Договора за колективна сигурност, Споразумението за мироопазващи дейности и обръщението на президента на Република Казахстан за оказване на съответна помощ.

15. Мандатът на мироопазващите сили включва охрана на стратегически обекти и подпомагане на казахстанските сили на реда. Основните действия срещу терористични групи се извършват от правоохранителните органи и Въоръжените сили на Република Казахстан.

16. В момента в Казахстан пристигат миротворци от всички държави-членки на ОДКБ, с обща численост около 2 500 души.

17. Колективните мироопазващи сили на ОДКБ се намират временно на територията на Казахстан и ще напуснат страната след стабилизиране на ситуацията при първото обръщение на казахстанската страна.

18. Президентът Токаев възложи на правоприлагащите органи да формират разследващ екип, който да проведе мащабно разследване и привличане на всички виновни към отговорност. Резултатите от разследването след приключването му ще бъдат предоставени на международната общност.

19. Казахстан осигурява сигурността и защитата на чуждестранните дипломатически представителства в страната, както и на персонала и имуществото на чуждестранни компании и инвеститори. Ситуацията скоро ще бъде стабилизирана и няма да има промени в икономическата политика и инвестиционния климат на държавата, всички ангажименти се запазват в пълен размер.

20. Временното ограничаване на достъпа до интернет в страната се дължи на провеждането на антитерористична операция за блокиране на комуникацията между членовете на терористични групи.

21. На 7 януари 2022 г. в обръщението си към народа на Казахстан президентът Токаев заяви, че в страната продължава антитерористичната операция. Полицията, Националната гвардия и Въоръжените сили провеждат мащабни действия за обезвреждане на терористични и престъпни групи.

22. Особено важно е, че мирните участници в протестите не са подложени на никакво преследване.

  

23. Трябва да се отбележи сплотеността на народа на Казахстан в тежък час на изпитание. Гражданите подкрепят мерките на президента Токаев за възстановяване на мирния живот, активно формират народни отряди за опазване на социалните обекти.

24. Ние защитаваме нашата демокрация и Конституция от ислямистки радикали и терористи!

25. За съжаление, има човешки жертви както сред служителите на правоприлагащите органи, така и сред цивилното население. Това е огромна трагедия за нас, близките на загиналите и целия казахстански народ.

26. Във връзка с многобройните човешки жертви в резултат на трагични събития в редица райони на страната, президент на Република Казахстан К. Токаев обяви 10 януари 2022 г. за ден на национален траур.

Новините от днес и със задна дата