Повдигнато е обвинение на 38-годишната жена, която преби с особена жестокост своята майка, нанасяйки ѝ над 100 удара по тялото и главата, и я уби, съобщават от Софийската градска прокуратура.

Обвиняемата К. Б. завършила средното си образование в България, след което учила в чужбина. Била зависима от алкохол, вземала и различни психоактивни вещества - марихуана, екстази, амфетамини, метаамфетамини, халюциногенни гъби.

К. Б. често проявявала вербална и физическа агресия спрямо майка си П. П.

Според събраните по делото доказателства на 11.02.2021 г. около 13:00 ч. К. Б. била заедно с майка си в обитаваното от обвиняемата жилище в София, ж.к. Христо Смирненски". П. П. често посещавала дъщеря си в дома ѝ, за да я обгрижва и да заплаща битови сметки.

К. Б. изпратила майка си да ѝ купи бира и щом тя се върнала с бирата, обвиняемата започнала да я гони от жилището. П. П. обаче не си тръгнала, тъй като била свикнала с отношението на дъщеря си. Тогава К. Б. решила, че единственият начин да се освободи от присъствието на майка си, е да причини смъртта ѝ.

Обвиняемата започнала последователно и със значителна сила да удря майка си по цялото тяло и в областта на главата, като по този начин ѝ причинила множество наранявания. Получените травми пряко довели до смъртта на П. П.

Когато установила, че майка ѝ не диша, обвиняемата се обадила първо на свой приятел и му казала за деянието си, след което позвънила на тел. 112 и съобщила, че е намерила майка си убита.

К. Б. била задържана същия ден.

При огледа на местопроизшествието били иззети множество биологични следи и веществени доказателства, изготвени били съдебно-медицинска експертиза на труп, биологични и ДНК-експертизи на веществени доказателства, били разпитани свидетели, били събрани и други доказателства, които подкрепяли обвинението.

Била извършена тройна комплексна психолого-психиатрична експертиза, от която било установено, че К. Б. страда от личностно разстройство - емоционално нестабилна личност, биполярно разстройство в ремисия, синдром на зависимост от употреба на алкохол. От извършените експертизи било установено, че към момента на извършване на деянието, обвиняемата е можела да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.