вторник, 14 декември 2021 г.

Прокуратурата: Има достатъчно данни да образува досъдебно производство срещу Ваня Караганева

 

Прокуратурата започва разследване по договорите за адвокатски услуги в ДКК, сключвани от изпълнителния директор Ваня Караганева. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

От обвинението смятат, че има достатъчно данни за престъпление, образуват досъдебно производство и информират, че предмет на разследването по делото ще бъдат обстоятелствата, свързани с редица договори, сключвани в ДКК, и последиците от това, включително изплатените вече средства по тези договори, както и други обстоятелства. 

Разследването е възложено на следовател.

Досъдебното производство е образувано след проверка на антикорупционната комисия. Материалите от проверката на КПКОНПИ са постъпили в СГП и докладвани на наблюдаващия прокурор. След като се е запознал с тях и е анализирал наличната информация, наблюдаващият прокурор е счел, че са налице законен повод и достатъчно данни да образува досъдебно производство. Предстои събирането и проверката на доказателства по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс с оглед установяване на обективната истина.

СГП започна разследването на случая на 1 декември, като наблюдаващият прокурор възложи на Антикорупционната комисия да извърши съответните действия.

В съобщението на КПКОНПИ беше посочено, че Дирекция "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ е изискала документи от Съвета на директорите на ДКК и от Министерството на икономиката. Приложени са и обясненията, дадени от вече бившите членове на Съвета на директорите - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния директор Ваня Караганева, както и от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

КПКОНПИ уточни, че се самосезира след прессъобщение на интернет страницата на ДКК от 29 ноември 2021 г. на Съвета на директорите на дружеството, в което се твърди за извършени от Ваня Караганева противозаконни действия, "които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата".

Ваня Караганева бе назначена от тогавашния министър на икономиката в служебния кабинет, днес премиер - Кирил Петков. Зад нея застана неговият наследник на поста в служебното правителство - министър Даниела Везиева, която уволни другите трима членове на директорския борд и върна Караганева на поста, след като и Агенцията по вписванията отказа да признае отстраняването й от членовете на Съвета на директорите.

Новините от днес и със задна дата