петък, 24 декември 2021 г.

Назначените от Кирил Петков почтени шефове на ББР вдигнаха пищен гуляй с държавни пари

 

Директорите на българската банка за развитие си спретнаха щур купон с държавни пари за сметка на българските данъкоплатци. Почтените директори, получили благословията на Кирил Петков и които докарват между 18 000 лв. и 45 000 лв. на месец, си организираха шумно парти с държавни средства.

Партито е организирано на 11 декември в известен столичен пиано-бар. Заведението е затворено за външни посетители, защото е резервиран с авансово плащане от страна на държавната банка в размер на 25 000 лв., пише 7dnibulgaria.bg.

Крайната сметка, която реално е платена от данъкоплатеца, все още не е известна, но видимо от снимките, на които се пие скъп алкохол и се нарушават забраните за тютюнопушене явно не е никак малка.

Тази почтеност за харчене на държавни пари е на фона на това, че същите директори от партито докараха банката до огромна загуба и срив с 500 млн. лв. на активите ѝ, а също подготвят да вземат облигационен заем в размер на до 1.2 млрд. лв. Тези огромни загуби, а и огромните им заплати, явно не са проблем, за да харчат безразборно държавна пара за адвокатски хонорари и за лъскави частни партита и скъп алкохол.

Почтеността на директорите е гарнирана и с това че заплатите от над 15 хил. лв., които вземат трябваше да бъдат допълвани и със заплати от дъщерните дружества в банката в пълен конфликт на интереси, тъй като участниците в партито са се самоназначили сами.

Видно от снимките Изпълнителният директор – Цанко Арабаджиев и председателят на управителния съвет – Крум Георгиев на богата софра и с питие обсъждат развитието на банката и с директорите на Фонда за капиталови инвестиции, който до момента не е постигнал никакви резултати.

Цанко Арабаджиев е с розово бомбе може би заради това, че видно от медийни публикации открито подкрепя и се бори за правата на ЛБГТ общността. Той стана известен и със снимките си от които се вижда, че покера е негово хоби. Неговата заплата от банката е от 17 125 лв.


В допълнение на това получава и по 2000 лв. месечно именно от колегите си на снимката от Фонда за капиталови инвестиции, въпреки, че се е назначил там със собствения си подпис.

Купонът е с държавни пари, независимо и от това че взима и около 13 000 евро от Инвестиционния фонд на инициативата три морета. Той е известен и с това, че е уволнен от друга банка след решение н а ВКС за несправяне с работата и е осъден с изпълнителен лист да плати на работодателя си 17 377 лева.

 Не ясно дали това е декларирано пред БНБ. На неговата маса естествено е и Крум Георгиев, с който Цанко е бил близък колега в частната банка, от която е уволнен. Заплатата на Крум е 17 125 лв. и отново се допълва с близо 2000 лв. на месец от дъщерни дружества след назначение със собствения му подпис. Въпреки това и той не се свени с държавни пари да плати сметката си за партито.

Освен близкия до Кирил Петков майстор на покера и подкрепящ ЛГБТИ на държавния банкет е и изпълнителният директор Владимир Рашков Георгиев, който е от кръговете близки до президента Румен Радев.

Той въпреки заплата от 15 625 лв и допълнителни 2000 лв. от дъщерното дружество – ББР Микрофинансиране, трябва да вкуси от безплатното парти. Според вестник „Банкер“ Владимир Георгиев е бил изпълнителен директор на банка „Биохим“ още през 90-те, по времето, когато тя бе държавна. Тогава председател на надзора на банката е съветникът на премиера Жан Виденов – Владимир Жеглов.

През следващите години Владимир Георгиев е член на Съвета на директори на фирмите на Владимир Иванов Жеглов и Моника Станишева („Интернет услуги и комуникации“ ЕАД, „ДИР.БГ“ АД и „Роза Органика“ ООД). Жеглов от своя страна е известен като агент Тенто, който е част структурите на репресивния апарат на Държавна сигурност. Някои медии разкриха връзката между Жеглов и Румен Радев, както и това че той дистрибутира пробиотиците на Кирил Петков.

Платеният банкет с парите на данъкоплатците естествено не пропуска и изпълнителният директор на ББР – Живко Тодоров. Въпреки, че неговата заплата е в размер на 24 651 лв. към които добавя още близо 6000 лв. от дъщерните дружества и за него безплатното държавно питие е сладко.

Така се оказва, че доверените и почтени директори на държавната банка, получили благословията на служебния министър Кирил Петков нямат задръжки от кризата и от лошото състояние на банката за да честват изборната му победа с коледен привкус с парите на българските данъкоплатци.

Новините от днес и със задна дата