понеделник, 27 декември 2021 г.

Кремъл: Разширяването на НАТО на изток е въпрос на живот и смърт за нас

  

По-нататъшното разширяване на НАТО на изток е "въпрос на живот и смърт" за Русия, заяви в телевизионно интервю говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от БНР.

В ефира на предаването "Москва. Кремъл. Путин" по държавната телевизия Дмитрий Песков заяви, че, Русия е застрашена от "по-нататъшната експанзия на политическата и военната инфраструктура на НАТО".

"Разширяването на НАТО към страни като Украйна и към други страни, които са били част от Съветски съюз - това фактически е въпрос на живот и смърт за нас".

Песков допълни, че остава умерен оптимист за предстоящите през януари преговори между Русия и Съединените щати и НАТО.

"Когато дипломатите сядат на масата за преговори и това не е публично, започва съвсем различен разговор - по-конкретен, по-спокоен и често пъти по-уравновесен. Затова засега все пак запазвам умерен оптимизъм и възлагам надежди на консултациите, които очакваме".

По-рано генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг потвърди, че преговорите в рамките на Съвета Русия-НАТО са насрочени на 12 януари в Брюксел.

Столтенберг е предложил на Москва Съветът Русия-НАТО да заседава на 12 януари, когато в Брюксел е насрочена планова сесия на натовския Военен комитет на равнище началници на генерални щабове. Зам.-външният министър на Русия Александър Грушко заяви, че в момента се обмислят сроковете, подробностите, форматът и съставът на руската делегация.

На 15 декември Русия предаде на САЩ проекти на споразумения в сферата на сигурността, по които иска да се договори с Вашингтон и неговите съюзници от НАТО на фона на нарастващото напрежение около Украйна.

Новините от днес и със задна дата